Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Liviu Petrina: „Iliescu falsifică sistematic istoria. El a blocat reunirea Basarabiei cu România”
Exclusiv. Liviu Petrina: „Iliescu falsifică sistematic istoria. El a blocat reunirea Basarabiei cu România”

Exclusiv. Liviu Petrina: „Iliescu falsifică sistematic istoria. El a blocat reunirea Basarabiei cu România”

Liviu Petrina, fostul secretar general și vice-președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, s-a decis să vorbească după 32 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 cu Alice Barbu despre participarea sa la schimbarea de regim din România.

Fiind vice-președinte al PNȚCD, Liviu Petrina a avut posibilitatea de a descoperi culisele politicii anilor ’90. Acesta a afirmat că Ion Iliescu a falsificat istoria și a blocat unirea Basarabiei cu România.

Iliescu falsifică sistematic istoria. El a blocat Reunirea Basarabiei cu România. Am documentul! În februarie 1991, a trimis un mesaj lui Gorbaciov prin Ioan Mircea Pașca. Mesajul acesta se păstrează la Moscova, un istoric din Basarabia l-a dibuit de acolo.

Nota pe care a făcut-o consilierul lui Gorbaciov despre întâlnirea cu Pașcu spune că a venit Pașcu și a adus mesajul alăturat. Iliescu spune așa – «Domnule Gorbaciov, noi nu am vrea ca Uniunea Sovietică să dispară. Noi credem că este foarte important ca Uniunea Sovietică să rămână. Noi nu vă vom face nicio greutate în Moldova

Vă mărturisesc că de la Ambasada americană a venit un diplomat care ne descuraja mereu în chestiunea Basarabiei. El își pregătea sejurul în închisoare. Este în închisoare ca agent KGB. A fost condamnat. Iliescu a trimis acel mesaj. Ce dovadă mai bună există?”, a spus Petrina.

Dan Iosif a strigat: ,,În Dacia albă e tartorul cel mare la țărăniști”

În 1989 a fost și revoluție și lovitură de stat. Au fost succesive. România era în dușmănie cu Uniunea Sovietică, de aceea a curs sânge la noi. La celelalte țări a fost ,,revoluție de catifea”. Rușii aveau un dinte colosal împotriva noastră. Noi am organizat o opoziție foarte puternică împotriva rușilor cu italienii, spaniolii, japonezii. O revoluție schimbă regimul. Eu nu sunt pentru revoluție, eu cred că schimbările normale sunt cele naturale! Proiectul KGB-ist la noi a reușit. Eu sunt vicepreședinte al Asociației Victimelor Mineriadelor.

În Piața Victoriei, în prezența autorităților, Dan Iosif a strigat :«În Dacia albă e tartorul cel mare la țărăniști». Eram cu fiica mea și cu un vecin. Ne-au blocat acolo oamenii muncii și au distrus cu mâinile și cu răngile mașina. Ne-au lovit cu umbrele și poșete tovarășii de la fabrica de textile de pe Bulevardul Maniu, Apaca. Nu ni s-a întâmplat nimic. Un ofițer ne-a pus căști pe cap. Eu m-am ținut cu mâna de stâlpul de la parbrizul spart și m-am tăiat în palmă. Când am intrat în clădirea Guvernului am văzut ca am sânge pe mâini, pe față. Ne-au împărțit pe două rânduri, pe unii îi băteau, dar pe noi trei nu ne-au bătut”, a povestit Petrina, despre momentul în care a fost arestat.

Ion Rațiu a fost un model de om politic

„Cunoșteam cum funcționează telefoanele. Dacă apăsai pe primul but, aveai ton de oraș, iar pe al doilea, aveai ton de interior. Am apăsat pe tonul de oraș, am pus telefonul jos și am format numărul de acasă. I-am spus soției că suntem arestați în clădirea Guvernului. I-am zis să anunțe Ambasada Japoniei și dacă se întrerupe telefonul, să se ducă la vecini și să sune ambasadele, presa, oriunde putea. Eram Secretar General al Partidului.

Ion Rațiu a fost un model de om politic. Popoarele instruite politic o duc mai bine în lumea asta. Uitați-vă la japonezi, la evrei. Pentru poporul român, cu multe vrednicii și văduvit de elita lui politică distrusă de cei 45 de ani, nu am găsit soluții pentru a face față situației. Televiziunea, presa, totul era controlat de Iliescu.

Cu excepția ,,România liberă”. Poporul român a fost manipulat după teroarea din ultimii ani a lui Ceaușescu și după ce au simțit românii atunci, Iliescu părea un salvator. Propaganda pe care a făcut-o KGB-ul pentru Iliescu, de om care salvează țara, a prins. Dar mulți și-au dat seama și l-au abandonat! Dar era târziu”, a conchis fostul țărănist.

Publicat in categoriile: EVZ Play, Istoria secreta
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: