Evenimentul Zilei > EVZ Play > De la Moscova la Malta. Cum a fost pregătită execuția lui Nicolae Ceaușesc. Istoria Secretă a Revoluției din 1989. – Episodul 1
VIDEO

De la Moscova la Malta. Cum a fost pregătită execuția lui Nicolae Ceaușesc. Istoria Secretă a Revoluției din 1989. – Episodul 1

Evenimentele din decembrie 1989 reprezintă la 32 de ani unul din capitolele încă ne închise în istoria României.
Amestecul între revoltă populară, lovitura de stat militară și influența puterilor străine, în frunte cu Uniunea Sovietică – condusă Mihail Gorbaciov, ne-a pregătit un cocktail care s-a numit Revoluția Română.
Echipa Evenimentului Istoric a încercat să pună cap la cap și să vă prezintă mai multe elemente care pot fi citite într-o nouă lumină în zilele noastre. Desecretizarea unor documente din arhivele militare, mărturisirile unor jucători influenți, dar și rechizitoriul întocmit de Parchetul Militar prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată sub acuzația de genocid, fac posibilă această nouă citire.
Totul a început cu schimbările din URSS aduse de Mihail Gorbaciov, schimbări la care Nicolae Ceaușescu s-a opus cu înverșunare. A urmat înțelegerea de la Malta din 1989, între americani și ruși, momentul în care s-a decis soarta lui Nicolae Ceaușescu. Întrebarea nu era dacă va fi schimbat, ci când.
Dar mai ales cum… În acest prim episod veți vedea care au fost premisele Revoluției din 1989, cât de important a fost rolul agenților KGB și GRU, dar și ce atitudine au avut celelalte puteri.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: