Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Gheorghe Dincă poate scăpa de acuzația de omor. Dezvăluiri uluitoare în cazul Caracal
Exclusiv. Gheorghe Dincă poate scăpa de acuzația de omor. Dezvăluiri uluitoare în cazul Caracal

Exclusiv. Gheorghe Dincă poate scăpa de acuzația de omor. Dezvăluiri uluitoare în cazul Caracal

Motivele din plângerea penală depusă de Alexandru Cumpănașu la Parchetul General împotriva medicului legist care a eliberat actul de deces al Alexandrei Măceșanu au fost dezvăluite de-a lungul anchetei privitoare la cazul Caracal de evz.ro. Medicul legist dr. Gheorghe Alexandrescu ne-a explicat de ce nu putea fi eliberat legal un astfel de document, în baza probelor anunțate până în prezent. În lipsa acestui act, însă, DIICOT nu îl putea acuza pe Gheorghe Dincă de omor. Decizia aparține instanței.

Cea incriminată de Alexandru Cumpănașu, în plângerea depusă la Parchetul General, este dr. Mariana Roşu, șefa sectorului de osteologie-antropologie, medic legist primar şi doctor în ştiinţe medicale, cu doctorat în Expertiza medico – legală antropologică şi identificare. Despre ea, colegi care au lucrat în Institutul Național de Medicină Legală (INML)„Mina Minovici” spun că are o foarte bună pregătire în domeniul anatomiei umane şi o bogată activitate didactică.

Dr. Mariana Roşu a fost audiată, alături de dr. Ligia Barbarii, șefa Laboratorului de Genetică al INML, pe 14 octombrie 2019, de polițiști și procurorul de caz al DIICOT, așa cum a dezvăluit, în exclusivitate, evz.ro.

În aceeași zi, un medic legist cu o vastă experiență în domeniu, punea la îndoială legalitatea eliberarii certificatului constatator al decesului Alexandrei Măceșanu de către INML.

Pe 15 octombrie 2019, evz.ro a publicat în exclusivitate delarația dr. Gheorghe Alexandrescu, medic primar legist, doctor în științe medicale, patologist și anatomist, fost șef al Laboratorului de Prosectură al INML. Acesta explica de ce nu este legală eliberarea de către INML a unui certificat constatator al decesului pe numele Alexandrei Măceșanu, act ce stă la baza unui certificat de deces, emis de primărie.

„Aştept să văd marea gafă cu iz penal a eliberării unui <<Certificat medical constatator al decesului>> unor persoane dispărute, doar în baza pierderii unor dinţi. Şi totuşi de ce nu ar muri un om după pierderea chiar numai a unui dinte, însă doar în anumite condiţii şi circumstanţe bine precizate, ce pot explica ştiinţific decesul prin factori implicaţi în tanatogeneză”, a declarat dr. Gheorghe Alexandrescu, în exclusivitate pentru evz.ro.

Medicul legist a explicat și că declararea tardivă a decesului se poate face în condițiile în care moartea unei persoane nu poate fi anunțat imediat după deces, așa cum prevede legea. Legea cu privire la actele de stare civilă prevede posibilitatea ca procurorul să decidă declararea tardivă a decesului. Dar declararea tardivă a decesului se poate face doar în baza unui certificat constatator al decesului, eliberat de INML.

„Este riscant să dai un asemenea certificat în condițiile în care nu sunt dovezi certe ale existenței cadavrului”, a precizat, atunci, medicul legist. Dr. Alexndrescu a mai adăugat că, de obicei, în situația în care lipsește cadavrul, decesul poate fi declarat de instanța de judecată.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE