EXCLUSIV EVZ.Cum sfidează legea aleșii generali și țin în funcție un viceprimar ilegal, așteptând să se prescrie fapta

EXCLUSIV EVZ.Cum sfidează  legea aleșii generali și țin în funcție un viceprimar ilegal, așteptând să se prescrie fapta

În timp ce ANI a cerut, în ultimele șase luni, ca alesul general și viceprimarul Capitalei, Gabriel Pârvu, să fie revocat din funcții, pentru că este incompatibil, aleșii generali s-au făcut că nu aud și acum invocă faptul că sancțiunea s-ar fi prescris. Edilul-șef, Sorin Oprescu, a decis să nu îi semneze vreo delegare de atribuții vicepriamrului incompatibil, care potrivit legii nu mai are voie să fie pe o asemenea funcție timp de trei ani.

Consilier general din 2012 și viceprimar al Capitalei din septembrie, Gabriel Pârvu nu ar mai avea voie, conform legii, să fie ales general timp de trei ani. Cu toate acestea, el ocupă în continuare funcția. Motivul: deși mai marii ANI au trimis hârti peste hârtii la Consiliul General al Capitalei, în care au explicat că instanța a decis că alesul general este incompatibil, consilierii nu au votat, nici măcar discutat în plen, demiterea lui Pârvu din CGMB.

Mai mult, aceștia au acceptat să plătească amenzi: 3.000 de lei, de ales general,  pentru fiecare ședință ordinară în care nu este luată în discuție și aprobată demiterea viceprimarului incompatibil.

Prefectul tace mâlc și se așteaptă prescrierea ilegalității

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, nu a reacționat în vreun fel- deși legea îi perimitea, așa că viceprimarul Gabriel Pârvu este în continuare pe funcție. Iar, la ultima ședință a CGMB-ului, când alesul general Cristinel Diaconescu a ridicat problema, în ședința CGMB-ului care a avut loc pe 23 octombrie, și l-a acuzat pe prefectul Capitalei că închide ochii, aleșii generali au ieșit din sală sau pur și simplu au trecut la următorul punct, fără să schițeze vreun gest.

Consilier general și membru CA la Societatea Sării

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat în iulie 2013 că Gabriel Pîrvu a fost incompatibil în perioada 5 mai 2010 - 2 mai 2011, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de consilier general în cadrul CGMB şi calitatea de administrator - membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării SA Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Gabriel Pîrvu a fost în incompatibilitate, decizia devenind definitivă prin necontestare, la 26 martie 2014. Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

ANI a cerut, în 18 august, aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a consilierului general Gabriel Pîrvu, ca urmare a deciziei definitive. Pentru că Gabriel Pîrvu nu a fost revocat de CGMB, toţi cei 51 de consilieri generali au fost amendaţi, în 2 septembrie, de ANI. Fiecare a primit amenda maximă de 2.000 de lei.  În cazul în care aceştia nu îl revocă din funcţie pe Pîrvu, ANI va sesiza organele de urmărire penală, a mai spus Horia Georgescu.