EXCLUSIV EVZ. Regele Motorinei a spălat milioane de euro prin metoda „Boschetarul”
- Ionel Stoica
- 23 august 2014, 00:00
Sute de monede de aur și bunuri de lux, care au aparținut Dianei și lui Radu Nemeș, vor fi scoase la licitație de FBI. EVZ a descoperit că afaceristul folosea persoane sărace pentru a frauda statul.
Obiectele luxoase, sutele de monede de aur și cantitatea impresionantă de argint, găsite de ofițerii FBI la reședința soților Diana și Radu Nemeș, din SUA, readuc în prim-plan modul în care aceștia au scos zeci de milioane de euro din România. Autoritățile americane au cerut unui tribunal american federal din Seattle să permită scoaterea la licitație a proprietății soților Nemeș dar și mai multe bunuri.
Cuplu de fițe
Cuplul a ajuns celebru după ce au apărut informații din anchetă potrivit cărora au cheltuit 200.000 de dolari la magazine de firmă, călătoreau doar la clasa I și se cazau la hoteluri de lux. În prezent, soții Nemeș sunt trimiși în judecată, în stare de arest, alături de alte 13 persoane, pentru un prejudiciu de 53 de milioane de euro din evaziune fiscală cu motorină.
Radu Nemeș, denumit „Regele Motorinei”, este acuzat că a pus la punct un sistem complex de firme fantomă și de circuite tip suveică pentru a scoate banii din țară. În final aceștia au ajuns la societatea Corallys Investments Limited din Dubai, iar de acolo au ajuns în conturile bancare din SUA.
„Evenimentul zilei” a descoperit că în acest sistem, un rol-cheie l-au avut două persoane cu venituri modeste Mircea- Grigore Ionuța și Petrică Stănuleț, care controlau fictiv societățile Divers Zootehnic și Partener Noblesse.
Recrutarea
Cei doi au fost recrutați de Nicolae Belba (zis „Mihai”, „Ăla mic și negru” sau „Polo”) unul dintre oamenii de încredere ai lui Radu Nemeș. Ionuța și Stănuleț au ridicat de la bancă cu sacul zeci de milioane de lei. Banii proveneau de la firmele Excella Real Grup și Inkasso Job, controlate de Nemeș, și erau virați cu motivația „achiziții cereale”.
Procurorii spun că rețeaua era protejată de mai mulți oficiali printre care: Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF), Codruț Marta (fostul șef de cabinet a lui Blejnar), Viorel Comăniță (fost director la Vămilor).
Achizițiile de lux, scoase la licitație
Autoritățile americane vor scoate la vânzare sute de bunuri ale familiei Nemeș, printre care mai multe obiecte inedite. Acestea au fost cumpărate cu bani cash, familia avea în conturi 89.000 de dolari.
■ 531- monede din aur de diferite greutăți, care valorează aproximativ 140.000 de dolari;
■ Șapte autovehicule printre care Land Rover (2010) și un Mercedes-Benz S600 (2003);
■ 21 de cutii monede de argint; ■ Haine de designer, printre care pantaloni pentru copii (Gucci);
■ 31 de haine de piele, printre care din blană de nurcă și piele de șarpe (Versace);
■ 43 de perechi de pantofi și cizme, printre care o pereche de cizme de cow-boy din piele de crocodil;
■ 26 de genți și poșete de firmă;
■ 115 ceasuri și obiecte de bijuterie;
■ 12 arme de foc printre care și o carabină de asalt;
■ Șase televizoare și 10 iPad-uri;
■ Statui Mickey și Minnie Mouse din cristale Swarovski;
■ Două cupe din argint în formă de cap de cal.
Buncărul în care se ascundeau de DNA și de „sfârșitul lumii”
Diana și Radu Nemeș aveau în orășelul Yelm din statul Washington mai multe terenuri și proprietăți. Pe unul dintre aceste terenuri, cu o suprafață de mai bine de 200 de mii de metri pătrați, și-au construit o reședință de lux, în valoare de aproximativ 3 milioane de dolari. În spatele vilei, agenți FBI au descoperit un buncăr, de aproape 2.000 de metri pătrați, cu uși de oțel, mobilat și aprovizionat din plin cu alimente. Acesta putea adăposti întreaga familie soții Nemeș aveau doi copii timp de mai mulți ani de zile, dat fiind volumul mare de provizii. Buncărul anti- atomic avea mai multe generatoare de curent elecric diesel și un sistem de filtrare a apei. Construcția cuprindea mai multe dormitoare, living, băi și o bucătărie complet mobilată. Jurnaliștii americani au comentat că buncărul era aprovizionat ca pentru „sfârșitul lumii”. Foto 1 și 2: Cantitățile masive de alimente au fost cumpărate de la firma „Rayny Day Foods”, specializată în vânzarea de alimente pentru situații de urgență, produse care expiră în cinci sau chiar zece ani. Foto 3: Bucătăria complet mobilată. Foto 4: Generatorul electric și una din ușile de oțel.
„Timp de doi ani, zilnic, am scos sume mari de bani”
Mircea- Grigore Ionuța a povestit procurorilor DNA că el era în acte patronul societății Divers Zootehnic, iar banii pe care îi ridica zilnic de la bancă veneau în special de la Inkasso Jobs. Omul său de legătură era Nicolae Belba, pe care îl cunoștea drept „Mihai”.
„Mihai mi-a spus că trebuie să să înființăm o firmă și că în fiecare zi trebuia să mergem la bancă și să scoatem bani. De fapt, mă prezentam la BRD, situată pe Bulevardul Mamaia, la o doamnă cu nume turcesc, unde eu completam un extras de cont, îl semnam și scoteam sume de bani destul de consistente. La începutul activității intram singur în bancă și ridicam sumele de bani, fie într-o geantă de tip laptop, fie în alte genți, pe care mi le aduce acest Mihai...
Pecizez că toate actele societății, ștampilele, se află la acest Mihai mi-au fost cerute acum șase luni și i le-am dat, pentru că mi le-a cerut și nu am putut să refuz. De plătit, m-au plătit până în urmă cu două luni, cu suma de 3.000 de lei/lunar. Precizez faptul că după ce ieșeam din bancă aflându-mă în posesia sumelor de bani, eram așteptat de acest Mihai într-un autoturism pe o stradă din apropiere. Precizez că zilnic am scos, timp de doi ani de zile, sume mari de bani, variind între 100.000 de lei și 1,5 milioane de lei”.
„Primeam 3.000 de lei pe lună”
Petrică Stănuleț a povestit că el era în acte patronul Partener Noblesse, iar de înființarea firmei s-a ocupat același „Mihai”. „În urmă cu aproximativ doi ani, fiind prieten cu Ionuța Mircea, pentru că frecventam aceeași sală de internet, am observat că acesta dispunea de ceva mai mulți bani L-am întrebat cum reușește să facă rost de sumele de bani. Ionuța Mircea s-a oferit să îmi prezinte o persoană, cu care ne-am întâlnit în cartierul Tomis Nord Constanța, într-o cafenea. Acolo ne-am întâlnit cu o persoană care s-a recomandat Mihai. Acesta avea cam 1,70 metri înălțime, început de chelie, brunet, constituție robustă. I-a spus acestuia că vreau să lucrez, să fac rost și eu de niște bani...
Sumele pe care le ridicam erau cuprinse între 30.000 de lei până la 1,7 milioane de lei. Banii erau luați cu sac din bancă, Mihai parca mașina în fața băncii, puneam sacul pe bancheta din spate, iar eu plecam pe drumul meu. De multe ori pleca foarte repede de pe loc, spunând că se teme că este urmărit de țigani...
Lunar primeam 3.000 de lei cash. Câteodată primeam banii la ieșirea din bancă, în mașina lui Mihai, care după ce îmi dădea banii mă ducea câteva străzi mai încolo, câteodată de la interpusul său, care îmi dădea banii când îmi dădea și borderourile. De multe ori, banii erau împăturiți în acele borderouri... Din luna ianuarie 2012, trebuia să retrag banii în numerar în fiecare zi. Nu am văzut de unde intrau acei bani în cont”.