Exclusiv EvZ. Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Azi, Kiseleff 39. „Moartea” unei clădiri de patromoniu: Restaurantul Casei Regale „Flora”
- Robert Andrei
- 27 ianuarie 2021, 12:33
Că există, și nu de ieri de astăzi, un interes deosebit pentru casele dar, mai ales, pentru terenurile de sub imobilele de patrimoniu aflate pe șoseaua Kiseleff o dovedește și cazul vilei de la numărul 39.
Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Azi, Kiseleff 39. „Moartea” unei clădiri de patromoniu: Restaurantul Casei Regale „Flora”. E vorba de fostul Restaurant al Casei Regale ”Flora”, așezat pe o suprafață de 4.000 de mp, construcție din care nu a mai rămas nimic. Poate doar amintirea unei vile ridicate în parfumul epocii dintre cele două războaie mondiale
E vorba de fostul Restaurant al Casei Regale ”Flora”, așezat pe o suprafață de 4.000 de mp, construcție din care nu a mai rămas nimic. Poate doar amintirea unei vile ridicate în parfumul epocii dintre cele două războaie mondiale.
Casa a fost demolată în 2010 sub semnătura fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, o decizie pe care magistrații Curții de Apel București au considerat-o a fi ilegală. Acum, cei 4.000 de mp de teren rămași virani în urma demolării sunt pregătiți pentru a primi o nouă construcție. Dovada: proiectul urbanistic supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei condusă de Nicușor Dan, cândva activist care lupta chiar pentru salvarea acelei case.
Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff
La finalul anului 2020, mai exact în luna octombrie, pe site-ul Primăriei Capitalei, la secțiunea ”Propuneri supuse dezbaterii publice” a fost postat ”Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planulului Urbanistic Zonal - Șoseaua Kiseleff nr.39, Sector 1”.
Astfel, administrația centrală cere părerea cetățenilor legat de intenția Primăriei Capitalei de a agrea ridicarea unor ”locuințe individuale și colective mici realizate pe baza unor lotizări anterioare cu P - P+2 niveluri situate în zone protejate”.
Este vorba, mai pe românește, de mai multe locuințe cu standard ridicat ce nu vor putea fi mai înalte de 13 metri, înălțime peste care este totuși acceptată, în anumite condiții tehnice, ridicarea unui singur nivel de trei metri. Poate că proiectul nu ar fi atras atenția dacă istoria locului - cea mai elitistă a Capitalei -, nu ar fi una specială. Ba chiar pigmentată cu ilegalități dovedite în justiție.
Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. După 20 de ani...
Imobilul de pe Kiseleff 39 a fost, cândva, Restaurantul Casei Regale ”Flora”, clădire care, pe vremea comuniștilor, avea să primească utilitatea de magazin de protocol pentru funcționarii și diplomații care lucrau în ambasadele de la București.
De la primul proprietar - Comaliment SA, societate care a preluat casa și terenul după 1989 -, și până când a fost rasă de pe suprafața pământului, s-au scurs douăzeci de ani. În 1998, apar primii primii proprietari care, după șase ani (n.r. 2004), cedează drepturile litigioase.
Un an mai târziu, în 2005, Comaliment eliberează terenul dar nu înainte de a obține PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) pentru construirea unei locuințe. În 2010, clădirea de patrimoniu este pusă la pământ la adăpostul unei decizii care s-a dovedit a fi ilegală, emisă de la vârful Primăriei Capitalei.
Popoviciu -”demolatorul”, printre proprietarii de la Kiseleff 39
Bătălia pentru casele și terenurile din Kiseleff. Prin interpuși sau direct, Gabriel Aurel ”Puiu” Popoviciu - ginerele lui Ion Dincă, zis ”Te leagă” (fost vice-premier comunist) -, a devenit proprietarul cu cele mai multe procente din vilă și teren. Apoi, a urmat episodul din 2010, pe care nimeni nu l-a înțeles.
Fostul Restaurant al Casei Regale, imobil de patrimoniu, a fost pus, efectiv, la pământ la adăpostul unei hotărâri a primarului general al Capitalei de la acea vreme, Sorin Oprescu. Acea autorizație de demolare a fost emisă cu puțin timp înainte ca PUZ-ul obținut de Comaliment să expire.
Așa se face că Popoviciu - care în 2002 se afla în Consiliul de Administrație al privatizatei Comaliment -, nu a mai stat pe gânduri și, cu ajutorul unei firme, a ras de pe suprafața pământului casa din Kiseleff 39 înainte ca cineva să poată să reacționeze.
Instanța a decis: demolarea casei de patrimoniu a fost ilegală
O acțiune pe care Curtea de Apel București a declarat-o doi ani mai târziu, cu caracter de decizie irevocabilă, ca fiind ilegală. Instanța a anulat decizia de demolare emisă de Oprescu, dar imobilul de patrimoniu nu a mai putut fi salvat. Proprietarii s-au mișcat extrem de repede, și au dărâmat clădirea în baza documentelor obținute.
La numărul 39, pe Kiseleff, a rămas doar terenul, vreo 4.000 de mp. Unul extrem de valoros, estimat la peste zece miloane de euro care, după cum se poate vedea din intențiile Primăriei Capitalei condusă de Nicușor Dan, așteaptă să fie acoperit de alte imobile, unele noi, de lux, care nu vor avea nici o legătură cu istoria arhitecturală a celei mai elitiste zone a Bucureștilor de altă dată.
Nicușor Dan de la asociație se bătea cu Primăria Capitalei ca să salveze casa din Kiseleff 39
La acea vreme, în 2010-2011, pe când era președinte al Asociației ”Salvați Bucureștiul”, Nicușor Dan - azi primar al Capitalei -, amenința cu plângeri penale împotriva tuturor celor care au aprobat demolarea acestui imobil: arhitectul-șef, primarul, secretarul general al primăriei, persoane din ministerul Cuturii care au semnat avizul și un director din Ministerul Culturii care a dat legalitate avizului buclucaș. Printre proprietarii imobilului din Kiseleff 39 erau oamenii de afaceri Radu Dimofte, care o vreme a încercat să vândă cu 4.5 milioane de euro partea sa de proprietate, și Gabriel Aurel ”Puiu” Popoviciu. Astăzi, proprietari ai terenului pe care s-a aflat Restaurantul Casei Regale ”Flora”, sunt, se spune, niște avocați.
Primarul Nicușor Dan ia în calcul ridicarea unui bloc pe locul fostului Restaurant al Casei Regale. Proiectul este în dezbatere publică
La distanță de nouă-zece ani de la acest episod în care a militat activ pentru salvarea imobilului din Kiseleff 39, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, ia în calcul construirea, culmea, în același loc, adică unde a fost Restaurantul Casei Regale ”Flora”, ridicarea mai multor clădiri! Proiectul este în dezbatere publică după care cererea pentru PUZ (Planul Urbanistic Zonal) va intra în discuția Consiliului Municipal. Firește, mesajele lăsate de bucureșteni pe site-ul primăriei lui Nicușor Dan fac apel la oprirea oricărui demers legat de ridicarea unor blocuri pe Kiseleff 39. În numele istoriei arhitecturale a Bucureștiului, oraș cândva supranumit ”Micul Paris”.
Primarul general a Capitalei, Nicușor Dan, nu a răspuns socitărilor Evenimentului zilei de a oferi un răspuns pe această teamă.