EXCLUSIV. Dezvăluiri incredibile din Parlamentul European. E total interzis! Ce nu au voie să facă europarlamentarii (VIDEO)

EXCLUSIV. Dezvăluiri incredibile din Parlamentul European. E total interzis! Ce nu au voie să facă europarlamentarii (VIDEO) Parlamentul European. Sursa foto: Luca Campisi | Dreamstime.com

Europarlamentarul Cristian Terheş a fost în premieră în studioul podcastului EVZ-Play pentru un dialog exploziv cu Robert Turcescu. Discuţia a abordat și un subiect despre care neoficial există puțină transparență: cum se votează de fapt în instituțiile care fac legea la Bruxelles.

Europarlamentarul Chris Terheș, invitatul jurnalistului Robert Turcescu în studioul EVZ, este la primul mandat în Parlamentul European, însă s-a remarcat de la început ca unul dintre cei mai vocali susținători ai drepturilor cetățenilor pe care îi reprezintă.

Provocat de moderator să descrie cât mai transparent procesul de legiferare de la nivelul instituțiilor de la Bruxelles și relația dintre acestea, politicianul care este preot la bază a subliniat că, în realitate, Comisia Europeană e cea care are un rol de prim-plan. Practic, deși Parlamentul European ar trebui să propună diferite inițiative legislative care să servească cetățenilor țărilor membre UE, instituția are mai mult un rol decorativ.

Terheș: Tu ca europarlamentar, nu poți să propui un proiect de lege. E o aberație

„Tu ca europarlamentar, nu poți să propui un proiect de lege. Comisia, care e for executiv, propune legislație forului legiuitor. E o aberație. Dacă vrei să propui ceva, faci un raport, o rezoluție. Actul merge la Parlamentul European și la Consiliu. Ies două texte din cele două foruri și trebuie să le potrivești. Se intră într-un trialog. textul iar se întoarce la vot", a detaliat invitatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

„E o butaforie întreagă", a completat Robert Turcescu.

„Totul e opac, nu există transparență, nu există democrație"

Cristian Terheș a adus în discuție, în acest context, situația raportului MCV. „Am spus și Guvernului României. Cum puteți să discutați despre MCV până nu se știe cine scrie raportul. Eu știu cine scrie neoficial, dar oficial mă interesează. Refuză să se comunice chestia asta. Totul e opac, nu există transparență, nu există democrație, nu există procedura cu care suntem obișnuiți și în Parlamentul României".

„Mă cam îngrozește, eu mă gîndeam că trebuie să ne uităm aproape cu un soi de evlavie", a replicat moderatorul. Europarlamentarul a invocat exemplul grupului IDE (Identitate și democrație). „Grupurile PPE, Renew Europe, cele de stânga au făcut un coridor sanitar. Orice propun ăia (n.r. - IDE) pică la vot. Am văzut acum niște amendamente OK, legat de criza alimentară că va fi criză după Ucraina. Au venit de la IDE, nu contează, pică. Nu poți, și ăia au fost votați de niște oameni", a conchis politicianul.

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro