EXCLUSIV. Dezvăluiri incendiare în plin război! De ce a atacat, de fapt, Vladimir Putin Ucraina: Miza de la marginea imperiului (VIDEO)

EXCLUSIV. Dezvăluiri incendiare în plin război! De ce a atacat, de fapt, Vladimir Putin Ucraina: Miza de la marginea imperiului (VIDEO)sursa: Facebook

Cel mai mare conflict militar european de după Al Doilea Război Mondial dezbină și stârnește multe contradicții chiar și între specialiști. Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, profesor universitar de istorie, a realizat pentru Evenimentul istoric o radiografie extrem de atentă a războiului din Ucraina și a argumentelor istorice ale părților implicate.

Invitat de Dan Andronic și Mirel Curea în studioul EVZ Istoric, profesorul universitar de istorie Adrian Cioroianu a trasat rădăcinile conflictului dintre ucrainieni și ruși și a delimitat adevărul de minciună în bătălia pentru suveranitatea Ucrainei. Fostul ministru de Externe,  a realizat o radiografie de specialitate despre războiul de la granițele noastre.

„Ori de câte ori politicul intră în istorie, rezultatul e o rețetă pentru dezastru”

Invitatul a plecat de la premisa că ambele combatante au propria versiune a istoriei, ceea ce explică înverșunarea cu care își susțin ceea ce consideră a fi propriul adevăr. „Ori de câte ori politicul intră în istorie, rezultatul e o rețetă pentru dezastru”, a subliniat renumitul istoric.

Mergând înapoi pe firul tulbure al evenimentelor care au dus la nașterea Rusiei, Adrian Cioroianu a atras atenția că de la început a fost vorba de „o îngemănare”.

Ciocnirea serviciilor secrete americane şi ruseşti.

„Versiunea rusă a istoriei spune că Rusia Kieveană a fost începutul istoriei ruse. De acolo a plecat Rusia de astăzi. Versiunea ucraineană a acelei Rusii Kievene, a rusului kievean, este că a fost mai mult o formă de organizare care a luat naștere și în Ucraina, dar și în Rusia”.

La început a fost Rusia kieveană, dar Rusia moscovită a dat tonul 

Practic primul stat rus înființat a fost Rusia Kieveană. Este punctul de plecare pentru geneza statului rus așa cum este recunoscută de istoriografia țaristă, dar și de istoriografia recentă a Rusiei. Invitatul a punctat cum a luat naștere poporul rus, care se revendică dintr-un amestec de nordici și popoare asiatice. Modernizarea și progresul ramurii ruse a devansat însă Rusia kieveană, a atras atenția profesorul universitar de istorie.

Următoarele etape importante coincid cu influența polonezilor în regiune, dar și cu temutele invazii ale mongolilor.

„Erau acele populații venite din nord, oamenii Nordului. A venit secolul 14, mongolii au răvășit Europa. Estul și-a revenit mai greu. Rusia moscovită s-a dezvoltat mult mai puternic decât rusul kievean. Istoria ucrainenilor continuă cu așa-numiții cazaci. Ivan cel groaznic devine o putere din ce în ce mai importantă. Scapă de sub moștenirea mongolă, dar păstrează unele dintre cutumele politice ale acelei stăpâniri".

„Actorul care a ieșit câștigător pe termen lung a fost Rusia"

Un rol deosebit în ecuație l-au jucat și cazacii, care au dezbinat și mai mult rușii moscoviți de rușii kieveni.

„În Evul Mediu și epoca modernă fiecare poate să spună că s-au dezvoltat separat, dar rușii pot să spună: stai puțin, noi mereu ne-am luptat pentru acel teritoriu. Ceea ce e adevărat, acel teritoriu al cazacilor nu ajungea mereu până la Kiev. Cazacii erau mai apropiați de partea de sud a Ucrainei de astăzi, unde își organizau hatmanate. Cazacii au luptat și cu polonezii, lituanienii, rușii, s-au aliat unii împotriva altora. A fost un teritoriu de conflict, iar actorul care a ieșit câștigător pe termen lung a fost Rusia. În secolul 18 ajunge să stăpânească zona kieveană. Cazacii care erau ortodocși, ca să se opună catolicismului adus de polonezi, s-au aliat cu rușii. Rusia țaristă nu a respectat autonomia cazacilor. Încet încet i-a înglobat", a continuat fostul ministru de Externe.

Cioroianu: Două regate au aneantizat această ipotetică țară a ucrainenilor de astăzi

Sfârșitul Rusiei Kievene a coincis cu interpretarea total diferită de către fiecare parte a acestui moment. Dacă Rusia vede acolo simbolul nașterii sale, matca sa identitară, Ucraina își revendică întâietatea, susținând că statul ucrainean a precedat pe hartă statul rus. Adrian Cioroianu a subliniat că numele de Ucraina a fost dat, cel mai probabil, tot de către Rusia țaristă și înseamnă „țara de la margine” sau „țara de la frontieră”.

„Ucrainenii spuneau că au avut o istorie, Kievul era o capitală când Rusia nu exista. După a venit cucerirea mongolă, când au răvășit Europa, zona asta de Est și-a revenit mai greu. Încet încet partea de răsărit, Rusia moscovită, s-a dezvoltat mai puternic decât Rusia Kieveană. Rusia în timpul ăsta e undeva în est, după Ivan cel Groaznic, scapă de sub moștenirea mongolă, dar păstrează unele din cutumele politice ale acestei stăpâniri”, povestește istoricul.

Rusia Kieveană e revenditată de ambele țări ca moment de origine. Sursa: arhiva EVZ

„Pe râul Nipru era granița dintre Polonia și Rusia. Cele două regate, cel polono-lituanian și ulterior Rusia au aneantizat această ipotetică țară a ucrainenilor de astăzi. Numele de Ucraina înseamnă țara de la margine. Cine putea s-o numească așa decât cei de la centru? Sunt două versiuni istorice total antitetice”. Este chiar motivul care a dus, peste secole, la acest război. 

Emisiunea poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro