Exclusiv. De ce proliferează justiția „cu dedicație". Video
- Andreea Vlad
- 22 iulie 2022, 17:46
Își mai poate reveni justitia după lunga perioadă în care a fost doar un instrument al statului paralel? Mai pot românii spera la o judecată corectă, atunci când se află în căutarea dreptății? Invitatul jurnaliștilor Mirel Curea și Dan Andronic în podcastul EVZ PLay, Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM, a oferit detalii din interior despre statul în stat al magistraților.
Jurnalistii Dan Andronic si Mirel Curea l-au avut ca invitat, în studioul EVZ Play, pe Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ca reprezentant al societății civile în această instituție cheie în arhitectura statului de drept, invitatul a putut vedea îndeaproape relația dintre sistemul juridic și felul în care se raportează acesta la societate în ansamblu.
Jurnalistul Dan Andronic a observat, în preambulul emisiunii că cel mai ciudat lucru legat de justiție românească este „lipsa de predictibilitate", precum și „lipsa de logică" a soluțiilor date de legiuitori în foarte multe cazuri.
Alistar: E o tară ascunderea sub preș
Principala problemă din cauza căreia românii nu mai au încredere în justiție provine, în opinia lui Victor Alistar, din faptul că nu există o practică unitară în instanțe. Deși procedurile prevăd să se prioritizeze analiza unitară a cauzelor obiective existente în dosar, mulți oameni ai legii recurg la interpretare. E vorba de o atitudine defectuoasă, adoptată de prea mulți magistrați, de ascundere sub preș, a punctat invitatul.
„Trebuie asumarea onestă a problemelor. E o tară ascunderea sub preș. Există o practică neunitară a justiției", a declarat Victor Alistar (foto) în studioul EVZ-Capital.
Legile se fac sub oblăduirea destinatarilor
Pe de altă parte, toate problemele care afectează dinamica justiției au drept cauză o mentalitate foarte eronată, a mai observat invitatul. Foarte mulți magistrați se consideră deasupra statului, deși magistratul este mai degrabă un precursor al statului în relația cu justițiabilul, susține Victor Alistar. Mai gravă este însă practica legilor justiției „cu dedicație".
„Foarte mulți magistrați consideră că sunt puterea în stat. Nu e adevărat. Judecătorul e un precursor. A mai fost un element, lipsa de disciplină juridică. Justiția este un serviciu public. Din păcate legile se fac sub oblăduirea destinatarilor, sunt centrate pe lucrătorii din sistem. E nevoie de o reformă profundă (...) Mai este un element, tot de mentalitate, uitați-vă la discursul politic, la cum se fac legile cu oblăduirea destinatarilor. Sistemul de justiție e centrat pe lucrătorii din sistem", consideră membrul CSM care reprezintă societatea civilă în acest organism.
Magistratul, deasupra legii?
O altă problemă de sistem, care din nefericire se răsfrânge asupra contribuabilui, este și faptul că magistrații nu pot fi trași la răspundere în cazul deciziilor care se consideră ulterior a fi erori judiciare. Deși există acțiuni care vizează răspunderea magistratului, există și asigurări profesionale, în realitate despăgubirile sunt suportate tot de bugetul de stat. „Reacția sistemului a fost să nu răspundem niciodată. Răspunde tot contribuabilul", a conchis Alistar.
Emisiunea integrală: