Exclusiv. Dan Andronic: „Regele Mihai a putut fi prizonierul unei situații, era totuși un copil, avea 24 de ani”. Video

Exclusiv. Dan Andronic: „Regele Mihai a putut fi prizonierul unei situații, era totuși un copil, avea 24 de ani”. Video

Victor Ciutacu, Dan Andronic, Mirel Curea şi Robert Turcescu au discutat despre Regele Mihai, Mareşalul Antonescu, ruşi, nazişti, comunişti, război şi pace, plecănd de la momentului istoric petrecut la 23 August 1944 și până la căderea comunismului.

Întrebat dacă 23 august a fost un act de trădare sau o greșeală, Victor Ciutacu a spus că în realitate consideră că fost vorba de oportunism și lașitate, iar poziția de putere a regelui Mihai a fost limitată în timp și în spațiu, „omul a fost interesat să-și rezolve situația lui”, a spus Victor Ciutacu, respingând argumentele lui Dan Andronic care, a afirmat că regele Mihai ar fi putut fi, în realitate, prizonierul unei situații de constrângere „era totuși un copil, avea 24 de ani” a spus istoricul. 

„Mă scoate din minți faptul ca tindem să demonizăm pe unii și să eroizăm pe alții, iar tâmpenia cu scoaterea lui Antonescu din cartea de istorie este o prostie de nedigerat (...) El, Ceaușescu și mulți alții, fac parte din istoria noastră”, a spus Victor Ciutacu, argumentând că regele Mihai nu putea fi chiar atât de nevinovat, din moment ce actul de la 23 august a fost unilateral.

Românii, niște nedumiriți în fața istoriei

Mirel Curea a deplâns lipsa de patriotism a românilor, spunând că „suntem niște nedumiriți în fața istoriei și avem predispoziția de a fi niște canalii atunci când ajungem la putere”, iar referitor la momentul 23 august a evocat explicațiile profesorului Gavriil Preda, care, la întrebarea „a fost o operațiune militară specială a rușilor momentul de la 23 august?”, a răspuns că doar în arhivele de la Kremlin vom găsi acest răspuns.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ministerul de Externe pe vremea lui Titulescu era infestat de bolșevici și simpatizanți ruși. Actul de la 23 august a fost similar cu capitularea necondiționată, este și motivul pentru care sute de mii de români au căzut în captivitate. Se știe, s-au purtat negocieri pentru încheierea unui armistițiu, adică încetezi să mai fii adversarul militar al sovieticilor cu anumite condiții”, a spus jurnalistul.

În realitate problema a fost mai simplă, potrivit lui Dan Andronic. Acesta a relatat că a existat un joc de culise neintenționat, mai degrabă o eroare de comunicare ce a condus la un final prost al negocierilor. Maniu, împreună cu Știrbei și Brătianu negociau cu americanii în acel moment, la Stockholm, în același timp, altcineva negocia cu sovieticii, dar liderii loviturii de stat vorbiseră cu americanii fără să-i informeze pe sovietici. Aici (românii) am făcut-o prost, ei au acționat ca o armată în ofensivă și care se trezește cu niște soldați pe marginea drumului”, a conchis istoricul Dan Andronic.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro