Exclusiv. Cum s-a născut vaccinul românesc anti -COVID-19. O poveste fascinantă

Exclusiv. Cum s-a născut vaccinul românesc anti -COVID-19. O poveste fascinantă

Când să ne așteptăm, dacă toate decurg cum trebuie, să avem un vaccin pe care să îl administrăm populației?

Prof.dr. Virgil Păunescu: În ianuarie și februarie eram într-o poziție foarte bună. Am fost printre primele colective din lume care au publicat un design pentru un vaccin împotriva virusului SARS-nCoV-2. Dacă am fi beneficiat atunci de un minim de ajutor, eram deja cel puțin stadiul clinic de fază I, dacă nu mai departe.

Dar neavând parte de finanțare sau de ajutor, și neputând să folosim banii câștigați din alte proiecte europene pentru acesta, a trebuit să apelăm la sponsorizări. În martie nu am mai avut deloc resurse pentru a continua acest proiect. Ca cercetător, când vezi că fiecare zi care trece este încă o zi pierdută și că bați pasul pe loc deși ai o tehnologie foarte bună care ar putea salva multe vieți, este extrem de greu.

Atunci mi-am dat seama că trebuie să progresăm folosindu-ne de singurul voluntar (legal și moral) posibil. Așa că am luat decizia de a-mi administra eu vaccinul. Nu este o practică nouă în cercetare. Mulți cercetători, și în trecut dar și în prezent, își administrează propriile creații. Doi cercetători germani și-au administrat vaccinul împotriva COVID-19 în această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă tu, ca și cercetător, crezi în produsul tău, faci și pasul acesta. Pas care ne-a adus informații extrem de utile și care mă face să fiu și mai încrezător în reușită. În concluzie, nu știu când va fi pus pe piață acest vaccin. Avem o întârziere din cauza lipsei de finanțare și de susținere, deși suntem un institut de stat și peste tot în lume statul își susține cercetătorii.

Ce efecte sunt, acum că au trecut atâtea săptămâni de la administrarea vaccinului?

Prof.dr. Virgil Păunescu: Efectele administrării oricărui vaccin antiviral: inflamație nazo-faringiană, dureri musculare, dureri osoase, timp de 4 - 5 zile după fiecare administrare. Eu mi-am administrat vaccinul de două ori. După a doua administrare am evidențiat în sângele recoltat pentru analize amorsarea unui proces de ”coagulare” (polimerizarea fibrinogenului și gelificarea serului).

Observațiile acumulate până în prezent și cele pe care urmează să le punem în evidență, vor face obiectul unei comunicări științifice în viitorul apropiat. Ce putem spune cu siguranță este că pacienții ar trebui să primească anticoagulant (poate chiar și cei asimptomatici, lucru care ar face obiectul unui alt studiu).

Ce sprijin, concret, ați primit de la autoritățile românești, până acum?

Prof.dr. Virgil Păunescu: O anchetă?! Și acum am câștigat un grant de cercetare de 3,5 milioane de lei de la Ministerul Educației și Cercetării.

Ce se mai aude cu ancheta internă declanșată? Puteți să ne oferiți noutăți?

Prof.dr. Virgil Păunescu: Merge înainte, probabil că veți afla pe cale oficială rezultatele.

Ce ne puteți spune despre celelalte proiecte OncoGen?

Prof.dr. Virgil Păunescu: În momentul de față finalizăm proiecte câștigate în ultimii 3 - 4 ani: 2 milioane  de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor CAR-T și CAR-NK, (celule imune manipulate genetic pentru a recunoaște și distruge specific celule tumorale) folosite în tratamentul unor leucemii; 2 milioane  de euro pentru dezvoltarea a 11 antigene recombinante din polenul de Ambrozia (în faza de microproducție), utile la fabricarea de kit-uri de diagnostic și vaccinuri; 3,5 milioane  de euro pentru dezvoltarea diagnosticului personalizat în cancerele solide și consecutiv al unui set de informații utile terapiei personalizate în cancer. Dezvoltarea tehnologiei care să permită producerea de vaccinuri personalizate în cancer, terapie care a stat la baza dezvoltării vaccinului anti- COVID-19. Toate proiectele anunțate de Centrul OncoGen au fost deja dezvoltate și sunt în parametrii în care au fost contractate.