Ce factori de risc sunt legați de un AVC sever. Urmările pot fi alarmante
- Iulia Moise
- 16 noiembrie 2024, 09:34
Accidentul vascular cerebral sau AVC este mai des întâlnit la persoanele cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială, un ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială sau obiceiuri precum fumatul, dar pot avea și accidente vasculare cerebrale mai severe decât persoanele fără acești factori de risc, conform unui studiu publicat în ediția online din 13 noiembrie 2024 a revistei Neurology®, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.
Stă în puterea oamenilor să gestioneze factorii de risc ptr AVC
Studiul are ca rezultat depistarea unor factori de risc pe care oamenii îi pot modifica printr-o schimbare a stilului de viață sau prin medicație.
„Accidentul vascular cerebral poate duce la dizabilitate sau chiar la moarte, totuși există o serie de factori de risc pe care oamenii îi pot modifica printr-o schimbare a stilului de viață sau prin medicație”, a declarat autoarea studiului Catriona Reddin, MD de la Universitatea din Galway, Irlanda, și membră a Academiei Americane de Neurologie.
Rezultatele noastre subliniază importanța gestionării factorilor de risc pentru accidentul vascular cerebral, în special a hipertensiunii arteriale, fibrilației atriale și fumatului, pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale severe și invalidante.
Studiul a implicat cetățeni din 32 de țări
Studiul a implicat 26.948 de persoane din 32 de țări, cu o vârstă medie de 62 de ani. Din acest grup, jumătate dintre oameni au avut un accident vascular cerebral și jumătate erau oameni care nu au avut un accident vascular cerebral.
Participanții fără accident vascular cerebral au fost potriviți după vârstă și sex cu persoanele care au avut accident vascular cerebral.
Dintre cei cu accident vascular cerebral, 4.848 de persoane au avut un accident vascular cerebral sever și 8.612 persoane au avut un accident vascular cerebral ușor până la moderat.
AVC sever a fost definit ca rezultate variind de la incapacitatea de a merge sau de a avea grijă de sine fără asistență până la necesitatea unei îngrijiri constante până la deces.
Accidentul vascular cerebral ușor până la moderat a fost definit ca rezultate variind de la a nu avea simptome până la a necesita ajutor pentru îngrijirea personală, dar fiind capabil să meargă fără asistența unei alte persoane.
Factori de risc pentru accidentul vascular cerebral (AVC)
Cercetătorii au determinat următorii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral pentru fiecare persoană: tensiune arterială mai mare de 140/90 milimetri de mercur (mmHg); fibrilație atrială; diabet; colesterol ridicat; fumat; consum de alcool; calitatea dietei; inactivitate fizică; stres psihologic și social; și exces de grăsime corporală în jurul taliei, numit raport talie-șold.
Cercetătorii au comparat cât de importante erau factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral sever și accidentul vascular cerebral ușor până la moderat în rândul persoanelor care nu au avut un accident vascular cerebral.
Hipertensiunea arterială, factorul de risc major în AVC
Un total de 74% dintre cei cu accident vascular cerebral sever aveau hipertensiune arterială, comparativ cu 72% dintre cei cu accident vascular cerebral ușor până la moderat. Pentru fibrilația atrială, 11% dintre cei cu accident vascular cerebral sever aveau această afecțiune, comparativ cu 9% dintre cei cu accident vascular cerebral ușor până la moderat. În ambele grupuri, 30% erau fumători activi.
După ajustarea pentru vârstă, sex, țară și tipul de accident vascular cerebral, cercetătorii au constatat că persoanele cu hipertensiune arterială aveau de 3,2 ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral sever și de 2,9 ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral ușor până la moderat decât persoanele fără hipertensiune arterială.
Fibrilația arterială, un alt factor în AVC
De asemenea, au descoperit că persoanele cu fibrilație atrială aveau de 4,7 ori mai multe șanse să aibă un accident vascular cerebral sever și de 3,6 ori mai multe șanse să aibă un accident vascular cerebral ușor până la moderat decât persoanele fără fibrilație atrială.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care fumau aveau de 1,9 ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral sever și de 1,7 ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral ușor până la moderat decât persoanele care nu erau fumători activi.
„Descoperirile noastre subliniază importanța controlului hipertensiunii arteriale, care este cel mai important factor de risc modificabil pentru accidentul vascular cerebral la nivel global”, a declarat Reddin. Acest lucru este deosebit de relevant pentru țările cu venituri mici și medii care au rate în creștere rapidă ale hipertensiunii arteriale și accidentelor vasculare cerebrale la vârste mai tinere.
O limitare a studiului a fost că anumiți factori care ar putea contribui la severitatea accidentului vascular cerebral nu au fost măsurați. De exemplu, Reddin a observat că fumatul este asociat cu factori precum cancerul și boala pulmonară obstructivă cronică, care pot contribui, de asemenea, la severitatea crescută a accidentului vascular cerebral.