Exclusiv. Cu sportul românesc la psiholog. „Au eșuat pentru că au o mentalitate păguboasă”

Exclusiv. Cu sportul românesc la psiholog. „Au eșuat pentru că au o mentalitate păguboasă”

Este vorba despre o percepție greșită legată de psiholog, Gigi Becali spune că fotbaliștii nu sunt „bolnavi”.

Categoric. Lucrez constant, în sportul de performanță, cu sportivi de aproape 20 de ani, colaborând cu cluburi precum Sportul Studențesc, Dinamo București, FC Național, Academia Hagi, Viitorul Constanța, CSM București și multe altele. Domnul Becali face o confuzie și implicit o gafă, numindu-i, indirect, „Bolnavi", pe sportivii care apelează la serviciile unui specialist în psihologie.

Eroarea majoră a celor din sportul românesc este legată de confuzia dintre psiholog și psihiatru. Psihologul este specialistul în comunicare, care intervine la nivelul comportamentului uman, în timp ce psihiatrul este un medic specialist, ce intervine în tratarea pacienților cu tulburări psihice, prin aplicarea unor tratamente de tip medicamentos. Această confuzie este dată de lipsa de educație privind sănătatea mintală, de care dau dovadă mulți români.

Pe cei care sunt pasionați de sport și sunt încă sceptici sau confuzi în ceea ce privește rolul pregătirii mentale în cariera sportivilor de performanță, îi invit să citească biografiile marilor sportivi precum Nadal, Serena, Iniesta sau ale unor manageri de succes, precum Sir Alex Ferguson sau Jurgen Klopp. Aceștia din urmă nu doar că au apelat la colaborarea cu psihologi, dar au și urmat cursuri de specialitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, echipele mari, din Vestul Europei, colaborează cu psihologi..

Absolut. Si aici nu luăm în calcul doar echipele de fotbal ci și echipe din alte discipline sportive și sportivii, de la sporturile individuale. Marile cluburi de afară colaborează cu psihologi de vreo 40 de ani, în timp ce noi privim cu uimire și scepticism aspecte care „afara" intră în sfera normalității, atunci când vorbim despre performanța în sport. Din păcate, această realitate nu este doar efectul ignoranței celor care conduc sportul românesc ci și a psihologilor, care nu se implică și nu promovează psihologia sportului.

În 2020 psihologia sportului în România nu are o încadrare bine definită în rândul altor ramuri ale psihologiei, iar la nivelul practicării acestei discipline există destul de puțini psihologi preocupați, care să profeseze, așa cum este cazul altor ramuri ale psihologiei.

Dumneavoastră ați lucrat sau lucrați și în grup, și individual?

Da. Pentru sportivii care practică un sport individual, sesiunile sunt one to one. Uneori, în funcție de context, mai cooptam și părinți, atunci când sportivul este minor sau membri ai staffului cu care lucrează sportivul. În cazul sporturilor de echipă, sesiunile sunt atât la nivel individual, cât și la nivel de grup. Diferența dintre cele două tipuri de intervenție este dată de obiectivele sportivului și nevoile echipei.

Sesiunile de grup vizează optimizarea comunicării dintre membrii echipei, setarea unui nivel motivațional adecvat sau stabilirea unor relații optime între sportivi. De multe ori, în cadrul sesiunilor de grup, participă și membri ai stafului tehnic.