EXCLUSIV. CTP, „cuiul din coșciugul presei românești”! Document exploziv: Turcescu dezvăluie cum a girat jurnalistul dispariția presei scrise (VIDEO)

EXCLUSIV. CTP, „cuiul din coșciugul presei românești”! Document exploziv: Turcescu dezvăluie cum a girat jurnalistul dispariția presei scrise (VIDEO) Cristian Tudor Popescu. Sursa foto: Cristian Tudor Popescu

Concedierea jurnalistului Cristian Tudor Popescu de la Digi 24 a stârnit o mare rumoare în spațiul public, acesta putându-se lăuda cu numeroși fani. Însă popularul jurnalist nu e nici pe departe apărătorul presei românești, așa cum pretinde. În podcastul EVZ Play de joi, Robert Turcescu a dat publicității o anchetă proprie care a investigat contractul dubios semnat de CTP în 2004, în numele Clubului Român de Presă, care coincide practic cu condamnarea la moarte a presei tipărite.

Deși e funcțională în orice stat democrat, presa scrisă a dispărut aproape cu desăvârșire la noi. În prezent, România este unul dintre puținele state europene fără presă tipărită și chioșchiuri de ziare deoarece CTP (n.r. - Cristian Tudor Popescu), în anul 2003, împreună cu „băieții deștepți” din Clubul Român de Presă „au făcut praf prin această binecuvântare a privatizării Rodipet, distribuirea presei scrise”, a explicat Robert Turcescu în cadrul podcastului de joi al EVZ-Play.

Turcescu: Contractul ăsta conține foarte multe șmecherii

„Contractul ăsta conține foarte multe șmecherii. Băieții, de fapt, se pregăteau, salivau să preia ei la un moment dat de la Hassan Awdi toată rețeaua asta. Niște băieți șmecheri la vremea aceea, care acuma se dau mari analiști politici și mari patriarhi ai presei române, dar care erau ca ulii, pândeau aceste chioșchiuri de ziare, care mai târziu au fost transformate în niște chioșcuri de vândut orice. Au devenit niște buticuri de vândut alimente, banane, chestii de genul ăsta, numai presă nu mai vindeau. Cam asta e istoria și cam ăsta e motivul pentru care cât voi trăi eu, ca om care a lucrat și în presa scrisă în România și care a simțit mirosul ziarului tipărit (…) Pentru asta eu nu pot să-l iert.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Presa scrisă a fost condamnată la moarte

Pentru mine, din momentul în care a apărut internetul, presa s-a dus naibii peste tot. (…) Din momentul în care în anii 2000 a fost introdus netul în redacție, a apărut computerul în redacție cu tot ce presupune netul și au apărut site-urile de știri, presa s-a dus total”, a afirmat Robert Turcescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ce n-am suportat niciodată la CTP și la oamenii ca el este doza asta mare de ipocrizie. Să auzi că se simte dezlegat de relația cu Digi24, dar avea vreo înlănțuire, era legat într-un fel? Nu înțeleg”, a completat moderatorul.

Invitații săi în podcastul de joi au invocat cu tristețe principalele schimbări care au decurs din dispariția aproape totală a presei scrise. Jurnaliștii Octavian Hoandră și Bogdan Comaroni au observat că incontestabil, pe lângă contractul semnat de CTP, manelizarea și tabloidizarea au bătut un alt cui în coșciugul în care a fost îngropată presa scrisă. Dacă clujeanul Tavi Hoandră a amintit că pe vremuri talentul și cultura erau obligatorii în CV-ul unui jurnalisti, redactorul-șef Ziuanews.ro a criticat faptul că în prezent nu mai există paternitatea unei știri, orice articol putând fi preluat de oricine în presa online.

Articolul menționat, postat de jurnalistul EVZ pe blogul său, poate fi citit integral aici.