Exclusiv. Cele mai gustoase bucate din Bucovina, după rețete vechi de secole. Japonezii se bat pe acest preparat minune. VIDEO

Exclusiv. Cele mai gustoase bucate din Bucovina, după rețete vechi de secole. Japonezii se bat pe acest preparat minune. VIDEO

Bucovina are renumele unei zone aproape mitice pentru români. Valea Șomuzului, un ținut din sudul județului Suceava de la granița cu Neamțul, se mândrește cu tradițiile păstrate din moși strămoși. O antreprenoare din Bucovina s-a dedicat păstrării tainelor unor rețete foarte vechi, fala gastronomiei din nordul Moldovei. Experiența culinară devine astfel o experiență de viață și pentru generațiile care vin, dar și pentru turiștii străini, care se dau în vânt după rețetele transmise din generație în generație.

Bucovina este un ținut renumit pentru peisajele mirifice, dar și pentru savoarea și inventivitatea bucătăriei sale. Mirela Nechita, antreprenor din Fălticeni, este o susținătoare înfocată a păstrării tradițiilor și a turismului rural grație proiectului „Turist în Dolhești", care duce vestea în toată țara și chiar toată lumea despre Valea Șomuzului.

Ea administrează pensiunea „Casa Bunicilor de Lângă Pădure" din satul Dolheștii Mici, județul Suceava. Proiectul „Turist în Dolhești" a fost premiat la Gala Patrimoniului Moldovei, în 2019, la categoria managementul destinației.

Mirela Nechita, inițiatoarea proiectului de turism rural „Turist în Dolhești"

Gustul mâncării gătite pe vatră este desăvârșit

Antreprenoarea ne povestește că reţeta autentică de hribi cu smântână si mămăliguţă, moștenită din generație în generație, de la mamă la fiică, face parte dintr-un tezaur cultural al zonei. Este un fel de tocăniță relativ ușor de preparat, al cărei secret constă în dozajul perfect dintre ingredientele obligatoriu naturale.

Rețeta care a înnebunit japonezii

Este rețeta după care tot mai numeroșii turiști străini, care vizitează în ultimii ani Valea Șomuzului, se calcă în picioare la propriu. Chiar și în pandemie japonezii, nemții, italienii, englezii sau ucrainenii dau năvală la mesele încărcate cu bunătăți ale gospodinelor bucovinene. Gustul tradițional este asigurat de prepararea la ceaunurile imense, căci felurile de mâncare se coc de minune în vatra cu lemne.

Bucătăria din Bucovina, vedetă la evenimentul Sibiu - Regiune gastronomică europeană 2019

„Am fost cu nepoata mea în pădure și am cules hribi. Este o rețetă autentică, delicioasă, poate cea mai căutată mâncare tradițională de la noi. Dar hribii nu sunt pe toate cărările în pădure. Când sunt nefierți, e nevoie de 2-3 kilograme. Dacă îi fierbem rezultă un kilogram fierți pentru tocăniță. Se pun 4-5 cepe, 100 mililitri de ulei, două gălbenușuri de ou, iar smântână cât are fiecare.

După ce am fiert bureții tocați în ceaun pe plită, vreo 20 de minute, completăm cu smântâna dreasă cu gălbenuș de ou și amestecăm continuu, ea dă o consistență cremoasă. O lăsăm să fiarbă la foc foarte încet.  Verdeața pusă în etapa asta își păstrează aroma. Servită cu mămăliguță, mâncarea este delicioasă. Este cel mai apreciat preparat", povestește Mirela Nechita. Neapărat tocănița trebuie asezonată cu mămăliguță aburindă în vase de lemn sau lut, „cum punea la masă bunica", mai precizează aceasta.

Japonezii iubesc atât tradițiile cât și gastronomia din Bucovina

Serbare câmpenească pe Valea Șomuzului

Pensiunile agroturistice din Valea Șomuzului te întorc în timp

Sursa foto: Facebook Turist în Dolhești

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Ne puteți urmări și pe Google News