Exclusiv. Ce l-a ucis pe ursul găsit mort în curtea unei cabane din județul Hunedoara. Autopsia a făcut lumină. Document

Exclusiv. Ce l-a ucis pe ursul găsit mort în curtea unei cabane din județul Hunedoara. Autopsia a făcut lumină. Document

Descoperirea cadavrului unui urs în curtea unei cabane din localitatea hunedoreană Vețel a declanșat rapid o anchetă menită să scoată la iveală cauzele care au dus la moartea bietului animal, un exemplar ce avea doi ani.

Cu doar câteva zile înainte, explodase în spațiul public povestea uciderii ursului Arthur, împușcat de prințul austriac Emanuel von Liechtenstein pe un domeniu de vânătoare din județul Covansa. Autopsia efectuată de medicii veterinari de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a făcut însă lumină în acest ultim caz.

Evenimentul zilei a aflat, în exclusivitate, ce i-a fost fatal acelui urs, găsit mort în curtea unei cabane.

Ursul mort din curtea cabanei

Marin Z., în vârstă de 62 de ani, proprietarul cabanei în curtea căreia a fost descoperit cadavrul ursului (a cărui vârstă a fost aproximată de specialiștii veterinari la doi ani) a fost cel care a dat alarma. Asta se întâmpla acum două zile când omul se dusese să mai verifice dacă totul este în regulă pe proprietatea sa, așa cum o făcea o dată la două, trei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firesc, când a găsit ursul mort în curte, a chemat poliția care a deschis un dosar penal în care cercetările urmau să se facă urmând și ipoteza unui posibil act de braconaj căruia ar fi putut să-i cadă victimă animalul.

Avea un glob ocular disclocat. Medicii spun că de la o căzătură

Cum la o examinare exterioară făcută la fața locului, urmată de o alta similară în laboratoarele DSVSA, nu au fost descoperite urme de violență pe trupul bietului animal, al cărui cadavru începuse să intre în putrefacție, veterinarii au făcut autopsia cadavrului.

”La examinarea exterioară nu s-au observat urme care ar fi putut induce ideea că animalul a fost victima unui braconier. Adică urme de gloanțe sau de alice, de laț, de capcane metalice. Singura rană care s-a putut distinge la acele examinări exterioare este cea de la ochiul drept. E vorba de un traumatism sever, probabil cauzat de o căzătură, în urma căruia globul ocular s-a disclocat. Practic, ursul s-a lovit în cădere și a suferit acea rană”, ne-au explicat surse apropaite anchetei.

Foarte bolnav, ursul a agonizat până la moarte

Necropsia care a urmat a făcut complet lumină în acest caz care, inițial, a fost privit ca un posibil atac - legal sau nu -, îndreptat împotriva animalului. Mai ales în contextul în care spiritele erau deja inflamate după ce presa din România și cea internațională au întors pe toate fețele ”cazul Arthur”, ursul ucis de prințul austriac Emanuel von Liechtenstein pe un domeniu de vânătoare din județul Covansa.

Lipsa oricăror urme de violență pe trupul ursului a fost confirmată și științific de medicii veterinari ai DSVSA Hinedoara care au studiat cadavrul. În plus, specialiștii au aflat ce l-a ucis, de fapt, pe bietul animal.

Ursul ce avea doi ani a fost răpus de boli și mai apoi de foame și de sete. Foarte bolnav, el nu s-a mai putut hrăni și a agonizat până a murit în curtea acelei cabane din Vețel.

Ursul avea leziuni pulmonare și cardiace. Bolnav, a murit de foame și de sete

”(...)Au fost evidențiate(...)leziuni morfopatologice ale organelor interne de tipul peritonitei fibrinoase(...), hepatitei necrotice și angiocolitei, stomacul fără conținut alimentar, fiind observate urme de conținut vegetal, fibre și iarbă(...)Au fost constate leziuni pulmonare și cardiace(...)Moartea animalului s-a produs pe fondul privării de apă și de hrană(...)investigațiile anatomopatologice sugerând existența unui proces patologic de natură infecțioasă în evoluție cronică, exprimată prin leziuni de peritonită, hepatită, angiocolită și leziuni congestivo hemoragice la nivelul pulmonului și cordului”, se specifică în raportul preliminar al autopsiei cadavrului animalului care a murit răpus de boli care l-au împiedicat să se hrănescă și să bea apă.

Testele rapide: ursul mort nu avea rabie

Ancheta polițiștilor hunedoreni se va încheia peste aproximativ o lună abia atunci când la dosar vor ajunge și ultimele analize de laborator care, cel mai probabil, vor confirma ceea ce au arătat testele rapide: că ursul mort nu avea rabie. Chiar dacă probabilitatea ca animalul să fi avut rabie este una extrem de mică, spre zero, specialiștii DSVSA au dezinfectat locul în care ursul a zăcut, pentru siguranța oamenilor care folosesc acea cabană.