Exclusiv. Asasinarea omului de afaceri i-a băgat în anchetă și pe șefii IPJ Arad. Cazuri grave, care n-au fost rezolvate după ani de zile

Exclusiv. Asasinarea omului de afaceri i-a băgat în anchetă și pe șefii IPJ Arad. Cazuri grave, care n-au fost rezolvate după ani de zile

În zorii zilei de sâmbătă, omul de afaceri Ioan Crișan a fost asasinat la Arad după toate tiparele folosite de mafioții care vor să-și înlăture rivalii sau pe aceia care au dat dovadă de slăbiciuni și sunt considerați a fi un obstacol. Așa cum EVZ a anunțat deja, Corpul de Control al ministrului Bode face și el anchetă la IPJ Arad.

Bărbatul care avea 66 de ani a fost aruncat în aer cu tot cu autoturismul său, un Mercedes, în care asasinii au plasat, cel mai probail, o încărcătură explozibilă ce a fost detonată de la distanță. Atacul mafiot extrem de brutal a atras atenția însă și asupra felului în care anchetele penale sunt duse la bun sfârșit în județul de graniță. De aceea, de la vârful ”Internelor” a fost declanșată o amplă investigație care vizează acum întreaga poliția arădeană. Surse ale Evenimentului zilei au dezvăluit ce au găsit la IPJ Arad echipele de control ale ministrului Lucian Bode.

Cazuri vechi de șase ani, rămase cu autor necunsocut

În paralel cu cercetările în acest caz de omor, a mai fost declanșată o anchetă. Una cerută de la ”cabinetul 1” al Ministerului Administrației și Internelor (MAI) care vizează întreaga conducere a IPJ Arad. Cum moartea brutală a omului de afaceri ar putea avea legătură cu lumea interlopă, cu mafioții din județ implicați în traficul de țigări, de droguri sau de persoane, echipa de control a ministrului Bode a scos de prin sertarele șefilor IPJ Arad toate cazurile vechi - crime, jafuri, furturi de arme, bani și bijuterii -, în încercarea de a face tot felul de legături care să ducă la identificarea asasinilor. Asta, cu atât mai mult cu cât Aradul este un oraș de graniță tranzitat de tot felul de indivizi.

Surpriza ofițerilor de la Corpul de Control al MAI a fost una de proporții când au descoperit că peste anchete vechi și de șase ani s-a așternut praful. Și, firește, autorii care au comis acele fărădelegi nu numai că nu au fost prinși, dar au rămas și neidentificați! Doar la o primă evaluare a felului în care judiciariștii arădeni și-au făcut treaba până acum sub coordonarea șefilor lor, echipele de control intern au descoperit  câteva cazuri de răsunet care nu au fost rezolvate.

Preot ucis cu arma furată din casa unui consul itaian. De patru ani, poliția nu a ajuns nici la spărgători, nici la criminal.

”Jefuirea consulului onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio,a fost înregistrată exact acum patru ani. Hoții au furat din casa italianului trei arme - una de panoplie, una cu glonte, un Kalașnikov, și una cu alice. Dar au luat și foarte mulți bani, vreo 100.000 de euro, și bijuterii din aur. Până acum, acei spărgători nu au fost nici măcar identificați”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Jaful asupra reședinței oficialului italian e în strânsă legătură cu un alt caz, de omor de astă dată. Poate că dacă judiciariștii arădeni ar fi reușit să ajungă la hoți, preotul Ioan Cucu Pele ar fi fost și astăzi în viață. Așa însă, părintele a murit ucis de un criminal care l-a împușcat cu una dintre armele furate din casa lui Sperandio: o pușcă de vânătoare de calibrul 12 mm.  O crimă cu autor necunsocut pe care din mai 2018 IPJ Arad nu a putut să o rezolve.

Magistrați jefuiți în camera de hotel. Hoții sunt liberi

Pe lista ofițerilor de control ai ministrului Lucian Bode mai sunt și alte cazuri nerezolvate de foarte mulți ani, dosare peste care s-a așternut praful, tăcerea și uitarea. Și, cel mai probabil, indiferența. Unul dintre acestea este jefuirea a doi magistrați. Hoți care, firește, nu au fost prinși nici în ziua de azi, după șase ani! Indivizii au intrat în camera de hotel a celor doi judecători cazați la Hotelul Continental de unde au furat aproximativ 7.000 de euro, atât cât au găsit în portofelele celor doi magistrați invitați la un simpozion, în Arad. Firește, că la vremea respectivă s-a vorbit de un cerc de suspecți.

”E o listă lungă cu cazuri nerezolvate, cu fapte cu autor necunocut. Sunt copii dispăruți de care nu s-a mai ocupat nimeni. Recent un bancomat al unui lanț de magazine a fost ținta unui atac. Spun recent pentru că s-a întâmplat acum un an și jumătare. Nici pe aceia nu i-a prins nimeni cu toate că existau niște filmări. Cazul preotului ucis cu arma consulului italian e un exemplu de cum să nu se lucreze la o anchetă. Acolo sunt două cazuri legate între ele. Legătura este arma crimei. Vorbim de un omor în care s-a folosit o armă furată din casa unui consul. Un caz pe care se presupune că îl investighezi. Dar nu s-a făcut nimic”, au mai dezvăluit sursele citate.

Poliția Arad are doi adjuncți împuterniciți. Postul de șef este liber

Investigația ofițerilor de la Corpul de Control, care se va derula în mai multe etape, se va finaliza cu un raport care va ajunge pe masa ministrului Lucian Bode. Rezultatele vor fi puse și la dispoziția anchetatorilor - polițiști și procurori -, care cercetează asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan pentru a le oferi mai multe piste de lucru.

În funcție de rezultate, de propunerile pe care le vor face anchetatorii de la MAI, de la ”cabinetul 1” vor fi luate anumite decizii în ceea ce-i privește pe șefii IPJ Arad, inspectorat care nu are șef investit prin concurs. Ci doar doi adjuncți, împuterniciți să se ocupe de sigurața în județ. Practică de conducere prin numire, fără examen, agreată de șefii MAI despre care Evenimentul zilei a relatat, de curând, în exclusivitate.

În tot acest context, arădenilor le e din ce în ce mai teamă pentru viața lor, ne-a mărturisit un localnic. Crimele rămân nerezolvate, casele le sunt sparte, hoții atacă bancomate și poliția nu prinde pe nimeni. De ieri, după ce omul de afaceri a fost aruncat în aer cu tot cu mașina lui, Aradul a trecut la un alt nviel. Acela de teatru al răfuilelior mafiote.

Ne puteți urmări și pe Google News