Evenimentul Zilei > Actualitate > EVZ TV. Rețeta „Guvernul meu” trebuie schimbată. Președintele a mizat pe PNL și a pierdut
EVZ TV. Rețeta „Guvernul meu” trebuie schimbată. Președintele a mizat pe PNL și a pierdut

EVZ TV. Rețeta „Guvernul meu” trebuie schimbată. Președintele a mizat pe PNL și a pierdut

În studioul EvZ TV, la emisiunea moderată de Alecu Racoviceanu, sociologul Mirel Palada și Octavian Hoandră au discutat aprins despre „Guvernul meu”, ideea președintelui Klaus Iohannis, dar și despre noul partid AUR, care a fost surpriza alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

Sociologul Mirel Palada a explicat că președintele Klaus Iohannis a mizat, totul, pe ideea ”Guvernul meu” dar s-a izbit frontal de refuzul românilor, la alegerile de duminică, care au spus ”stop PNL”, și au votat în proporție mare cu PSD și cu AUR.

„Este un guvern de strânsură, compus din PNL, USR și UDMR. Vor avea un guvern chinuit, în buza majorității, cu o susținere parlamentară fragilă. Nu vor reuși să facă toate nefăcutele pe care și le-ar fi dorit președintele, să instituie un stat totalitar mascat, cu idei de genul guvernul meu, curtea mea constituțională, avocatul meu al poporului. Acum, patru ani se tânguia domnul Iohannis, și cerea poporului să nu dea toată puterea pe mâna PSD, dar acum și-ar fi dorit să o ia dea. El de fapt spunea nu o dați la PSD, dar dați-mi-o mie. Dacă ar fi după capul lui ar lua tot. A venit România aia reală și i-a spus stop. PSD a rămas principalul partid din România”, a spus Palada.

Octavian Hoandră a avut o altă teorie interesantă și anume că președintele Iohannis a jucat totul în această campanie electorală, chiar și credibilitatea, pentru un partid cu niște lideri care nu au putut să fie ”locomotive”.

„Eu îl înțeleg pe Iohannis care a riscat cel mai mult, el având cea mai mare încredere. A riscat și să încalce Constituția. Probabil că a simțit că Orban și echipa lui extraordinară, nu avea cum să câștige alegerile, și a mizat tot. Dacă nu intra el, cine de la PNL avea credit să vină să ne spună nouă, din Guvernul Orban, ca să îi votăm. Mie și milă că a riscat totul pentru niște oameni care nu a făcut nimic care să își merite voturile. Dacă asta e soluția să guverneze împreună să se apuce de treaba”, a spus Hoandră, despre noua coaliție care se prefigurează la orizontul politicii românești.

Moderatorul emisiunii, Alecu Racoviceanu crede că PNL va fi șantajat de USR, care este în poziția de a a avea cărțile de joc cele mai bune, de la masa negocierilor politice.

„PNL îl văd șantajat sau silit de USR să facă foarte mulți pași la negocieri. Diferența dintre USR și PNL este că cei de la USR sunt mult mai cu tupeu și la 15 la sută își pot lua jucăriile și vor pleca în opoziție de unde vor filma din nou pe cei de la putere”, a spus Alecu Racoviceanu.

AUR un partid venit de niciunde

Despre noul partid AUR care a reușit să intre în Parlament, chiar la un scor rezonabil, invitații lui Alecu Racoviceanu au avut păreri care mai de care mai interesante.

Octavian Hoandră a explicat AUR va fi o frână în Parlament, în calea unor idei neoliberale promovate de cei de la USR.

„Trebuie pusă o talpă împotriva acestor oameni, vorba lui Țuțea, care vin de nicăieri și se duc nicăieri. Ăștia care au scos crucea din școli, care ne spuneau să nu le spunem copiilor că sunt băieței sau fetițe, să își aleagă ei sexul. Sunt lucruri care nu pot trece nesancționate. Asaltul asupra religiei și a obiceiurilor noastre tradiționale, ori chestiile astea poporul român, deși tace, nu le suportă, iar la vot le mai trage un curent trifazic. Dacă PNL nu se trezește să reactiveze un naționalism de calitate, mi-e teamă că va părăsi scena și ideea viața politică”, a spus Hoandră.

Alecu Racoviceanu crede că toata toate măsurile luate de autorități, care au afectat Biserica Ortodoxă din România, s-au întors acum împotriva PNL.

„Eu nu cred că a existat cineva care să creadă că toată ura cu care au fost tratați creștinii ortodoși, și nu numai, în acest an, nu va avea și urmări la urne. Eu cred că o bună parte din această cădere a PNL, și din punct de vedere a atenției pe care o primești, personajele din PNL nu au mai fost vizibile, nu au interesat pe nimeni. Îl vedeam pe Rareș Bogdan, dar în rest nimeni nu conta. Furia sufletează am văzut-o reflectată în AUR. Oamenii trebuie să caute un loc pentur ași vărsa furia pentru ce au pățit de la Paști încoace”, a comentat Racoviceanu.

Întreaga emisiune o puteți urmări AICI!