Evenimentul Zilei > Politica > Evz TV. Cristian Pârvulescu explică rezultatul PNL la locale. Cine este marele învingător
Evz TV. Cristian Pârvulescu explică rezultatul PNL la locale. Cine este marele învingător

Evz TV. Cristian Pârvulescu explică rezultatul PNL la locale. Cine este marele învingător

Analistul politic Cristian Pârvulescu a analizat rezultatele obținute de liberali la alegerile locale și a arătat cine este marele învingător.

Premierul Ludovic Orban este principalul învingător din PNL, după alegerile locale de zilele trecute, datorită lui Nicușor Dan care a câștigat în fața Gabrielei Firea.

Opinia îi aparține analistului politic Cristian Pârvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA, care a analizat, împreună cu jurnalistul Dan Marinescu, în emisiunea „Întrebări esențiale”, la Evenimentul Zilei TV, rezultatele alegerilor locale și evoluțiile de pe scena politică. În opinia lui Cristian Pârvulescu, Orban este marele câștigător din PNL, iar acum poate privi relaxat spre alegerile parlamentare.

„Dacă Gabriela Firea ar fi câștigat Bucureștiul, Ludovic Orban ar fi avut o mare problemă. Așa, adversarii săi din partid nu-i pot aduce reproșuri”, a spus Cristian Pârvulescu.

El a mai spus că rezultatul obținut de PNL este istoric deoarece pentru prima oară în ultimii 30 de ani, un partid politic reușește să se plaseze într-o poziție mai bună decât PSD. Până acum, alegerile erau câștigate de alianțele politice în fața social-democraților.

„Este un scor istoric pentru PNL, deoarece a obținut un număr mare de primari și de președinți de consilii județene, 17. E drept că Ludovic Orban nu și-a atins obiectivul la care dorea să ajungă, acela de 20 de președinți de Consilii județene și de aici nemulțumirea sa. Rezultatul este rezonabil pentru PNL, care guvernează cu o majoritate ostilă în parlament, așa cum este și pentru PSD, în situația dată”, a precizat Cristian Pârvulescu.

Analistul politic a estimat că PNL va obține un rezultat oarecum asemănător și la alegerile parlamentare care va fi decis în funcție de evoluția situației politico-economice și a pandemiei de coronavirus.

Liberalii au profitat de greșelile PSD

În acest context, Cristian Pârvulescu a explicat, în emisiunea lui Dan Marinescu, de ce PNL, partid aflat la guvernare într-o perioadă dificilă, nu s-a erodat foarte mult și a rămas cu o imagine relativ pozitivă. Potrivit spuselor sale, acest lucru se datorează imaginii negative a PSD și a lipsei unui partid alternative.

„PNL nu s-a erodat foarte mult din cauză că PSD nu are o imagine foarte bună și a greșit cu strategia pe care a ales-o, de a ataca în permanență PNL, pe președintele Iohannis și pe premierul Orban. Acest lucru a făcut ca PSD să rămână în propria sa bază electorală și să nu o depășească”, a arătat Cristian Pârvulescu.

El a adăugat că USR nu a putut crește atât de mult încât să devină o alternativă la PNL, iar acest lucru a făcut ca partidul condus de Ludovic Orban să-și păstreze încrederea publică.

„Nici USR nu s-a putut contura ca o alternativă la PNL. Neexistând o alternativă, liberalii și-au păstrat încrederea publicului. Având o majoritate parlamentară ostilă ei au putut arăta spre Parlament, în permanență, ca fiind principala cauză a unor nerealizări”, a mai spus Cristian Pârvulescu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE