Evenimentul Zilei > Justitie > EVZ EXCLUSIV. Revolta ofițerilor dobrogeni. Adjunctul ISU Dobrogea, acuzat de hărțuire sexuală
EVZ EXCLUSIV. Revolta ofițerilor dobrogeni. Adjunctul ISU Dobrogea, acuzat de hărțuire sexuală

EVZ EXCLUSIV. Revolta ofițerilor dobrogeni. Adjunctul ISU Dobrogea, acuzat de hărțuire sexuală

Imaginea ISU Dobrogea este „șifonată” de un nou scandal, ascuns de superiori. Acuzațiile la adresa prim-adjunctului ISU Dobrogea, lt. col. Ion Vlăduț, și a altor ofițeri din echipa lui sunt halucinante. Hărțuire sexuală, discriminare pe criterii religioase, abuz în serviciu. Situația este cunoscută de Prefectura Constanța, conducerea IGSU, fiind plângeri penale și la Parchetul Militar

Ignorați de autorități, mai mulți ofițeri și subofițeri s-au adresat „Evenimentului zilei”. Ei ar fi fost amenințați de prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, lt. col. Vlăduț Ion, „că atâta timp cât va fi el șef, noi nu vom promova în nicio funcție”. Militarii confirmaseră în fața echipei de control de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) un caz de hărțuire sexuală din partea lt. col. Vlăduț Ion asupra unei colege, plutonier.

Ar mai fi fost și alte angajate hărțuite, dar tânăra a fost singura care a avut curajul să sesizeze IGSU. Ar fi știut și tatălui ei, preot, care îl rugase, personal pe lt. col. Vlăduț Ion să-i lase fiica în pace. Un „protejat” al prim – adjunctului ISU ar avea aceleași „apucături”. Și-ar ar fi bătut iubita în curtea ISU Dobrogea, angajată a unității, pentru că ar fi îndrăznit să ia apărarea colegelor.

„Martorii”, șicanați și dați pe mâna DNA

Corpul de Control al IGSU l-a sancționat pe prim – adjunct cu „avertisment”. Vlăduț Ion a obținut, însă, suspect de rapid, iertarea superiorilor săi pe motiv că „discuția despre dorințele de natură sexuală pe care le-ar avea în legătură cu plutonierul …, atitudine repetată și în cazul altor persoane de sex feminin din unitate, este considerată contextuală”.


FOTO: Lt. col. Vlăduț Ion, alături de Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța„Represaliile” nu s-au lăsat așteptate. „Martorii” au fost aduși în fața Consiliului de disciplină și sancționți. Cel mai mare șoc l-a avut un ofițer. „În data de 28 aprilie am primit ordin de la lt. col. Ion Vlăduț să mă deplasez la DGA Constanța. Mi-a spus să-mi iau și geanta cu mine, în care să îmi pun o pijama, că cine știe, poate nu mă mai întorc de acolo”, spune căpitanul. La DGA, unde a fost audiat împreună cu soacra lui, care avea o firmă de consultanță, a aflat că „plângerea penală fusese depusă chiar la DNA de către lt. col. Ion Vlăduț”. Un subofițer de la detașamentul Palas, „martor” la hărțuirea sexuală, este pedepsit periodic. „M-a amenințat că mă dă afară și mă bagă la pușcărie. Pentru toate acuzațiile și plângerile lui am obținut neînceperea urmăririi penale”, spune plutonierul. Deși „pe plic scria, confidențial”, răspunsul de la IGSU, la sesizarea împotriva lui Vlăduț Ion, a sosit în același plic cu răspunsul pentru tânăra lui colegă. „Prim – adjunctul face ce vrea în ISU Dobrogea, se laudă că e prea mare în pile la București”, spune subofițerul. S-a săturat de „șicane” și a cerut, în scris, să fie retrogradat. „M-a refuzat, pentru că el semna mai toate deciziile, deși inspectorul șef era la serviciu”.

Obligați să-și dovedească religia

Cu toate că un Ordin al IGSU este clar cu privire la „netolerarea discriminărilor de orice fel la nivelul structurilor subordonate”, mai mulți angajați ai ISU Dobrogea se plâng de discriminare religioasă, fapt nemaiîntâlnit în România. ISU Dobrogea are mai mulți angajați turci sau tătari. La fel ca și celelalte culte din România, musulmanii au liber de sărbătorile lor religioase. Nu însă și la ISU Dobrogea, unde lt. col. Vlăduț Ion cerea probe. „Rog ca Biroul de Resurse Umane să verifice dacă ofițerul este înregistrat în baza de date ca având religia musulmană”, sau „subofițerul să facă dovada că este de religie musulmană”, sunt două rezoluții ale primului adjunct ISU , anexate de reclamanți în sesizarea la Parchetul Militar. Angajații au fost nevoiți, astfel, să-și declare religia în scris, pe proprie răspundere, și să ceară „certificat de musulman” de la Muftiatul Cultului Musulman din România. „Oare lt. col. Ion Vlăduț are documente că este creștin? L-a pus cineva să-și demonstreze religia?”, spune ofițerul, doctorand al facultății de Sociologie și Asistență Socială –Universitatea București.

Ce spune conducerea ISU Dobrogea

Colonelul Gheorghe Constantin (foto), numit șef ISU Dobrogea în luna decembrie 2014, după tragedia de pe lacul Siutghiol, confirmă spusele subalternilor săi: „Avertismentul pentru hărțuirea sexuală de care era acuzat lt. col. Vlăduț Ion a fost anulat aproape imediat în urma unei contestații, fiind sancționat, de fapt, pentru nerespectarea atribuțiilor de serviciu”. Inițial, col. Gheorghe Constantin a catalogat acuzațiile de discriminare religioasă drept „o tâmpenie, e imposibil”, dar, apoi, a verificat rezoluțiile lui Vlăduț Ion: „Ați avut dreptate. Vom lua măsuri conform legislației”, a fost răspunsul lui, pentru EVZ. Șeful ISU Dobrogea și-a anunțat superiorii. Pentru a nu mai exista „abuzuri”, atât prim- adjunctul cât și cei care îl contestă vor fi monitorizați, „să-și bage mințile în cap, că și așa funcționăm cu 60% din capacitate”.


FOTO: Colonelul Gheorghe Constantin„Un plutonier mi-a arătat ce pistol are, cu cartuș”

La Parchetul Militar există și o plângere împotriva unui subofițer, care ar fi protejat de prim – adjunctul ISU Dobrogea”. În timpul său liber, plutonierul ar fi șoferul șefului Protecției Civile din primăria Constanța, fost șef în ISU Dobrogea, „susținător înfocat al lt. col. Ion Vlăduț”.Un ofițer i-a făcut raport șoferului și l-a sancționat după ce a constatat că plecase fără să anunțe și, imediat, a fost semnalat un incendiu. S-a trezit cu SMS-uri de amenințare și înjurături din partea acestuia: „Raportul ofițerului a fost distribuit spre rezolvare prim- adjunctului lt. col. Ion Vlăduț, un prieten apropiat al subofițerului”. Nu s-a întâmplat nimic. Răzbunarea „protejatului” a fost înfricoșătoare. „Din cauză că plutonierul O.D. a venit la serviciu într-o zi și mi-a arătat ce pistol are, cu cartuș cu glonț, un Glock, spunându-mi că dacă nu-mi retrag avertismentul pe care i l-am aplicat o să am probleme și afirmând că știe unde învață fiica mea, am fost nevoit să-mi mut copilul la o altă grădiniță. Am raporat despre acest aspect șefilor mei. Când i-am spus că mi-e teamă pentru viața mea, prim – adjunctul a spus că nu-i nimic, dacă o să fiu împușcat o să știe cine a făcut- o și m-a dat afară din birou”, declară căpitanul.Același ofițer spune că a fost sunat și de șeful Protecției Civile din Primăria Constanța pentru a-și retrage sancțiunea împotriva șoferului său, „că de nu, voi avea de suferit, poate chiar schimbat din funcție, că nu aș fi primul”. Amenințările s-au adeverit, ofițerul s-a înscris pentru o funcție de șef de serviciu în ISU Dobrogea. I s-au cerut… studii zootehnice.Lt col Vlăduț Ion -„Este o conspirație împotriva mea”

Prim – adjunctul ISU Dobrogea, lt. col. Vlăduț Ion, fost ofițer de marină, devenit „pompier” prin transfer, în 2006, ne-a declarat: „Este o conspirație împotriva mea, din partea unor oameni care vor să schimbe prim adjunctul. Fabulații. Exclus. Nu-mi aduc aminte”. Neagă vehement că ar avea susținere la centru. „Cine te poate susține dacă tu nu îți faci treaba?”. IGSU nu ar fi fost sesizat pe hărțuire sexuală. „Exclus, nu sunt un zmeu care mănâncă oameni”. Își dă cuvântul că „nu știu cine sunt martorii” la hărțuirea sexuală, iar acuzele sunt „fabulații”. Relațiile cu tânăra care ar fi făcut sesizarea ? „Sunt la fel ca înainte, am înțeles, amândoi, că am fost victimele unui complot. A fost un show frumos. Simt că nici ea nu are ce să îmi reproșeze”.


FOTO: Lt. col.Vlăduț0 Ion, în acțiune„Nu am făcut plângere la DNA”

Vlăduț Ion refuză să vorbească despre tatăl fetei, preotul care s-a rugat de el să o lase în pace. „Respect intimitatea familiei”. Pompierul șef – admite că a dat „o singură rezoluție” prin care cerea probe pentru religia musulmană. „Acum m-aș adresa mai întâi Biroului de Resurse Umane și apoi m-aș pronunța”. Pe plutonierul de la Detașamentul Palas îl sancționează des pentru „că nu își face treaba”. Nu își aduce, însă, aminte că a făcut plângeri împotriva lui, pentru care plutonierul a obținut, mereu, NUP, și nici că i-a refuzat cererea de retrogadare. „E atribuția inspectorului șef, el semnează, nu eu”. Neagă și faptul că ar fi făcut plângere la DNA împotriva căpitanului și a soacrei acestuia. Iar despre scandalul plutonierului care și-a amenințat superiorul cu pistoul. „Nu mă băgați acolo, a fost sancționat, dar nu vă pot spune cum, e confidențial”. Ține să sublinieze că, într-adevăr, este prieten cu șeful Protecției Civile Constanța, „că doar am fost colegi”.

S-a ocupat de cazurile„Beirut” și „Siutghiol”

Prim-adjunctul ISU Dobrogea, Vlăduț Ion, răspunde de „coordonarea intervențiilor de urgență în tot județul Constanța ”. Potrivit subalternilor, el a gestionat, în aprilie 2014, intervențiile la restaurantul Beirut din centrul orașului, când trei tinere au murit în flăcări. A coordonat și intervenția din decembrie, când patru angajați SMURD s-au prăbușit cu un elicopter în lacul Siutghiol. Pentru „managementul defectuos” de atunci, inspectorul – șef al ISU Dobrogea, col. Viorel Jianu, a fost obligat să se pensioneze.