Evoluția războiului din Ucraina dă fiori autorităților de la București. România cere mai mulți soldați NATO. Justificarea ministrului Bogdan Aurescu

Evoluția războiului din Ucraina dă fiori autorităților de la București. România cere mai mulți soldați NATO. Justificarea ministrului Bogdan AurescuSursa: arhiva EVZ

România are nevoie de mai multe trupe NATO pe teritoriul său, în situația în care Rusia a devenit cea mai mare amenințare la adresa securității europene. În prezent pe teritoriul românesc sunt cantonați în jur de 5.000 de militari ai alianței. Însă Grupul de Luptă NATO nou înființat, care va fi condus de Franța, va deveni funcțional abia spre începutul anului viitor. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a făcut o serie de comentarii cu privire la situația de securitate din zonă.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susține că este nevoei de mai multe trupe NATO în România. El a arătat că țara noastră se află la câteva zeci de kilometri de o zonă de război, din Ucraina, iar Rusia a devenit cea mai mare amenințare pentru securitatea europeană. În aceste condiții, Bogdan Aurescu este de părere că este nevoie de o forță armată de descurajare în zonă. Aceasta în condițiile în care Grupul de Luptă NATO, înființat sub comanda Franței, va deveni funcțional anul viitor, la început.

„Cred că este nevoie într-adevăr de o prezență mai consistentă, deși pot spune că în momentul de față, dacă ne uităm la prezența aliată în România, avem deja peste 5.000 de militari aliați pe teritoriul României. Avem o dublare, chiar peste dublare, a numărului de soldați americani în România, care nu sunt în legătură, în conexiune directă, cu acest Grup de Luptă”, a spus Bogdan Aurescu.

Potrivit spuselor sale, procesul de operaționalizare a Grupului de Luptă a început pe 1 mai și se va încheia la finalul acestui an sau începutul anului viitor. Totul depinde de rapiditatea cu care se coordonează aliații ce fac parte din această grupare militară.

„Avem compoziția Grupului de Luptă, care este în curs de alcătuire, de operaționalizare. Am început formal pe 1 mai acest proces de creare a grupului de luptă, el este în curs de realizare, se va finaliza undeva spre sfârșitul anului, poate începutul anului viitor, poate mai devreme, în funcție de cât de rapid ne mișcăm și noi, și aliații care fac parte din acest grup de luptă”, a precizat ministrul de externe.

sursa: arhiva EVZ

Noi dedcizii vor fi luate la Summitul NATO

Bogdan Aurescu a precizat că la următorul summit NATO, de la Madrid vor fi luate și alte decizii care să descurajeze orice agresiune. Acesta este rolul prezenței trupelor NATO pe teritoriul țării noastre. România cere ca în noul Concept Strategic al NATO, Federația Rusă să fie recunoscută ca principală amenințare la adresa Alianței Nord-Atlantice și a securității euroatlantice.

„Vrem să vedem în continuare alte decizii care, luate la summitul de la Madrid, pot să asigure această apărare și descurajare consistentă, care să descurajeze  - în mod evident, acesta este scopul - nu într-un mod escalatoriu, deci nu să provoace, dar să arate că orice fel de acțiune împotriva Alianței este una care este fără rezultat sau nu poate avea niciun rezultat scontat de cel care poate încerca o acțiune împotriva Aliaților”, a explicat șeful diplomației la Digi 24.

În acest context, noile grupuri de luptă înființate pentru partea de centru-sud a Flancului Estic echilibrează situația în această regiune. Aici există o prezență înaintată și întărită în partea de nord și o prezență înaintată adaptată, tailored forward presence, în partea de sud.

„Noi am spus-o de câțiva ani, că este nevoie de o echilibrare a Flancului Estic, este nevoie de o prezență unitară, o prezență care să fie coerentă pe întregul flanc estic - pentru că Flancul Estic, până la urmă, este un întreg, nu este format doar din două părți, nord și sud - și că trebuie să existe o prezență care să asigure o descurajare și apărare uniformă pe întregul flanc estic. Pentru că altfel, ar putea să apară vulnerabilități care să fie exploatate de către actori cum este Federația Rusă”, a precizat Bogdan Aurescu.

https://www.bbc.com/news/world-europe-61406808

Situația de la Marea Neagră, dificil de anticipat

Ministrul român a comentat situația actuală de securitate de la Marea Neagră. El a arătat că este dificil, la acest moment ca cineva să facă estimări cu privire la viitoarele evoluții ale situației. În prezent este o situație de conflict care a dus la o blocadă a porturilor ucrainene din zonă.

„În rest, sigur, vedem tot felul de acțiuni și ale unei părți, și ale celeilalte în Marea Neagră, vedem această situație de blocadă a porturilor ucrainiene, care împiedică transferul direct pe căile obișnuite ale mărfurilor și mai ales ale cerealelor ucrainene spre destinațiile din nordul Africii, din Orientul Mijlociu, din America Latină sau din America de Sud.

Sunt tot felul de evoluții care sunt în curs, deci o imagine complexă, care arată cât de deteriorată, până la urmă, este situația de securitate din regiunea Mării Negre. Este foarte greu de estimat cât va dura acest conflict, deci și situația de securitate deteriorată. De aceea vorbim despre măsuri pe termen lung de asigurare a unei posturi consistente, eficiente, a NATO pe Flancul Estic”, a explicat Bogdan Aurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News