Evoluția Champions League. O competiție care valorează miliarde de euro și care e în criză
- Andrei Calin
- 4 aprilie 2020, 09:48
Cea mai importantă afacere din fotbal, UEFA Champions League, este la pământ, după 27 de ani în care s-a dezvoltat și a cuprins tot Globul în aria de interes.
Liga Campionilor a fost suspendată în faza optimilor de finală, cauza fiind cunoscută. Cea mai importantă competiție inter-cluburi a intrat în pauză forțată, motiv pentru care oficialii UEFA și cei ai echipelor de pe „Bătrânul Continent” calculează îngroziți pierderile.
Fabuloasa afacere, care pune în mișcare miliarde de euro, a încetat să existe după 27 de ani în care a crescut formidabil. Dezvoltarea Ligii Campionilor poate face subiectul unei materii de studiu ce vizează marektingul și managementul. Doar pandemia a făcut ca această competiție, care atrage audiențe record la nivel mondial, să intre în recesiune. Pentru că asta se va întâmpla și cu marea vedetă a fotbalului continental: va pierde sume de bani ce sunt greu de socotit în acest moment.
Povestea începe în 1955, atunci când, la ideea jurnaliștilor Jaques Ferran, Gabriel Hanot și Jaques de Ryswick, de la cotidianul francez „L’Equipe”, debutează Cupa Campionilor Europeni. O competiție la care participă toate câștigătoarele competițiilor interne din Europa. Primele cinci ediții sunt dominate de Real Madrid, care așază de fiecare dată trofeul în vitrină. Steaua reușește să aducă „urecheata” la București, în 1986, după celebra finală cu Barcelona (2-0 după lovituri de departajare).
De la înființare până în 1991, Cupa Campionilor a avut același sistem de desfășurare: eliminatoriu, tur-retur. În sezonul ‘91-’92, UEFA organizează o ediție experimentală. Se desfășoară tururi K.O., iar cele opt echipe ajunse în „sferturi” sunt împărțite în două grupe de câte patru. Meciurile se dispută tur-retur , câștigătoarele urmând să-și dispute finala. Barcelona trece de Sampdoria, 1-0, și duce în Spania prima Cupă a Campionilor din istoria clubului.