Evenimentul care a amplifică tensiunile războiului din Ucraina. „S-a decis ridicarea nivelului de alertă”

Evenimentul care a amplifică tensiunile războiului din Ucraina. „S-a decis ridicarea nivelului de alertă” Zelenski, discurs fulminant: Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de îngrozitoare și mortale precum „prietenia și fraternitatea voastră”! Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

"Nu avem nicio dovadă fără echivoc despre cine a lansat această rachetă", a declarat președintele polonez. "Este puțin probabil să fi fost trasă din Rusia", a spus şi Joe Biden. Mai mulți lideri prezenți la summitul G20 de la Bali, Indonezia, au participat la o reuniune de urgență, convocată la cererea președintelui american Joe Biden, a anunțat Casa Albă, după explozia care a ucis două persoane marți, 15 noiembrie, în estul Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Liderii Franței, Statelor Unite, Germaniei, Canadei, Țărilor de Jos, Japoniei, Spaniei, Italiei și Regatului Unit și ai Uniunii Europene (UE) au participat la discuția care a durat aproximativ o oră.

"Este puțin probabil [ca racheta] să fi fost trasă din Rusia", le-a spus preşedintele american jurnaliştilor după întâlnire. "Mă voi asigura că putem stabili ce s-a întâmplat exact" înainte de a decide asupra unei reacții, a adăugat el.

De asemenea, a fost emisă o declarație comună în care liderii au condamnat "atacurile barbare cu rachete pe care Rusia le-a efectuat marți asupra orașelor și infrastructurii civile ucrainene". Totodată, liderii şi-au exprimat "sprijinul deplin" pentru Polonia și au spus că "vor rămâne în contact strâns" pentru a determina următorii pași adecvați. "Cu toții transmitem condoleanțe familiilor victimelor din Polonia și Ucraina", se arată în textul comunicatului.

La începutul nopții, președintele polonez a cerut și prudență, în condițiile în care temerile privind o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina au crescut. Andrzej Duda a dat asigurări că țara sa nu are încă "dovada fără echivoc" despre autorul lansării rachetelor. "În acest moment, nu avem nicio dovadă fără echivoc despre cine a lansat această rachetă. O anchetă este în curs. Cel mai probabil a fost fabricată în Rusia", le-a declarat șeful statului reporterilor, la Varșovia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Domnul Duda a considerat în același timp că a fost un incident "izolat". "Nu există niciun indiciu că vor urma mai multe [incidente similare]", a spus el. "Tocmai s-a decis ridicarea nivelului de alertă al anumitor unități de luptă... și al altor angajaţi în uniformă", anunţase purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller.

Zelenski: „Toată lumea trebuie să fie pe deplin protejate de Rusia teroristă”

Într-un comunicat de presă, Ministerul polonez de Externe a anunțat că l-a convocat și primit pe ambasadorul Rusiei la Varșovia pentru "explicații detaliate". Nu au fost dezvăluite detalii despre această întâlnire, care s-a încheiat "înainte de miezul nopții".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat rapid Rusia, exprimând "condoleanțe pentru moartea cetățenilor polonezi victime ale terorii rachetelor rusești". "Ucraina, Polonia, toată Europa și lumea trebuie să fie pe deplin protejate de Rusia teroristă", a continuat el.

La rândul său, Moscova a catalogat acuzațiile ca fiind o "provocare intenționată cu scopul de a crea o escaladare a situației". "Nu au fost efectuate lovituri asupra obiectivelor din apropierea graniței ucraineano-polone", a reacționat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Dl Duda a raportat că țara sa se pregătește să solicite aplicarea articolului 4 din Tratatul Atlanticului de Nord, care prevede consultări între aliați atunci când unul dintre ei consideră că "integritatea teritorială" sau "securitatea" îi sunt amenințate. Potrivit lui Duda, președintele american Joe Biden a promis "sprijin sub formă de experți americani pentru a ajuta la investigarea locului acestui tragic incident".

Marți seară, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak și-au semnalat imediat sprijinul faţă de Varșovia. "Polonia poate conta pe sprijinul Franței și pe disponibilitatea noastră de a sprijini investigațiile în curs", a postat pe Twitter chiriașul Palatului Elysée după întâlnirea cu prim-ministrul polonez. De asemenea, domnul Sunak a oferit asistența sa Poloniei, reiterând "solidaritatea Marii Britanii" cu această țară membră a NATO; Downing Street a indicat în special că Londra urmează să "se coordoneze cu partenerii săi" pentru a stabili "de urgență ce s-a întâmplat". În ceea ce privește Germania, a spus că stă "strâns alături" de partenerul său polonez din NATO.

O zi plină de atacuri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va propune "o reuniune de coordonare, miercuri, cu liderii UE" prezenți la G20, după ce a discutat cu premierul polonez. O altă "întâlnire de urgență" era programată miercuri cu ambasadorii NATO, a anunțat șeful Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg.La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat într-un comunicat că este "absolut esențial să se evite escaladarea războiului din Ucraina". El a cerut o "anchetă amănunțită" asupra atacului din Polonia. Incidentul a încheiat o zi marcată de atacuri rusești de o amploare fără precedent, potrivit Kievului. Aproximativ 100 de rachete au căzut pe rețelele energetice ale Ucrainei. Aceste lovituri, care au ucis cel puțin o persoană în capitala Ucrainei, au dus la întreruperi de curent pe scară largă în toată țara și chiar în Moldova vecină, în pragul UE. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, atacurile au provocat oprirea automată a reactoarelor de la două centrale nucleare din Ucraina. Zece milioane de ucraineni erau fără curent, dar aproximativ opt milioane au beneficiat de reparații de urgență până marți seara, a spus el.La Kiev, unde două clădiri rezidenţiale au fost lovite, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare, a declarat primarul Vitali Kliciko. Cel puțin jumătate dintre locuitorii orașului sunt fără curent electric, a scris el pe Telegram. Operatorul național "a declanșat întreruperi de urgență în toată Ucraina", în special la Kiev, "pentru a echilibra rețeaua", a adăugat el.

Atacurile masive asupra Ucrainei au venit la patru zile după umilitoarea retragere a forțelor ruse dintr-o parte a regiunii Herson, inclusiv din orașul sudic cu același nume, după mai bine de opt luni de ocupație. Kremlinul a trebuit să decidă astfel din cauza unei contraofensive a armatei ucrainene, întărită de armele livrate de Occident. Trupele ruse fuseseră deja nevoite să se retragă din nordul țării în primăvară, apoi din nord-est, în septembrie.Semn al dificultăților rușilor pe teren, autoritățile de ocupație din regiunea Herson, a cărei anexare este revendicată de Moscova, au fost nevoite să abandoneze un nou oraș, Nova Kahovka, situat pe malul estic al Niprului unde s-au repliat forțele ruse, săptămâna trecută, pentru că nu au putut menţine controlul asupra malului de vest, notează .lemonde.fr.

(Traducerea Rador)