Evenimentul Zilei > International > Eveniment ISTORIC: Papa îi primește pe RABINII europeni la Vatican
Eveniment ISTORIC: Papa îi primește pe RABINII europeni la Vatican

Eveniment ISTORIC: Papa îi primește pe RABINII europeni la Vatican

Delegația rabinilor europeni este primită luni, 20 aprilie, de Papa Francisc, la Vatican. Un pas istoric în relația dintre evrei și catolici.

Pentru prima oară de la creația în 1956 a Conferinței Rabinilor Europeni (CRE), care numără 600 de rabini, o delegație a acesteia va fi primită luni dimineață la Vatican de către Suveranul Pontif.

Acest pas istoric, inițiat de Marele Rabin al Moscovei, Pinchas Golschmidt, președintele Conferinței, și de Rabinul francez de Raincy, Moché Lewin, directorul executiv al CRE, are loc în cadrul celebrării a 50 de ani de la declarația Nostrae Aetate, privind relația dintre Biserica Catolică cu religiile necreștine, emisă la conciliul Vatican II.

Moché Lewin a explicat importanța istorică a întâlnirii:

„Acest eveniment marchează o evoluție importantă a relațiilor Vaticanului cu comunitatea evreiască. El permite de asemenea să evaluăm drumul parcurs după revoluționarul act Nostrae Aetate. Țin să salut și curajul Papei Francisc, care a recunoscut recent genocidul armean. Este un gest important pentru evrei, deoarece acest genocid ar fi servit la elaborarea Soluției Finale. Într-adevăr, Hitler declara încă din 1939: ‘Cine își mai aduce aminte de masacrul armenilor?’”

În timpul întâlnirii de la Vatican, reprezentanții religioși vor vorbi despre viitorul religiei în Europa și despre chestiunea libertăților religioase, despre creștinii din Orient, despre deschiderea arhivelor papei Pius al XII-lea (al cărui Pontificat s-a desfășurat în complicata perioadă a celui de-Al Doilea Război Mondial – n.r.) și despre terorismul islamic.