OPERAŢIUNEA “EVACUAREA” a început. Ultimele zile pentru migranţi, la Calais. Autoritățile franceze VOR SĂ MUTE peste 7.000 de persoane l Video
- Daniel Teodoreanu
- 24 octombrie 2016, 11:08
Operaţiunea “Evacuarea” a început. Ultimele zile pentru migranţi, la Calais.
Autoritățile franceze au început luni dimineața evacuarea taberei de migranți de la Calais, dar au întâmpinat probleme pentru că unii refuză să plece. “Rebelii” din tabără încă speră să ajungă în Marea Britanie şi de aceea încearcă orice pentru a evita distribuirea pe care francezii vor s-o facă în mai multe centre din ţară.
Conform euractiv.ro, „jungla de la Calais” este evacuată de peste 1.200 de polițiști și jandarmi, care îmbarcă migranții în autobuze.
Operațiunea a început la ora locală 6:00, iar după estimările autorităților evacuarea ar trebui să fie încheiată în maximum o săptămână. Totuşi, există şi unii refugiaţi norocoşi: 1.300 de copii neînsoţiţi care au fost acceptaţi de autorităţile din Marea Britanie.
„Noi speram toți să mergem în Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum. Dar, pe de altă parte, evacuarea este binevenită pentru că acest loc nu este confortabil pentru nimeni”, a spus un etiopian în vârstă de 30 de ani.
Pentru cei care vor pleca de la Calais au fost pregătite 7.500 de locuri de cazare în mai multe centre din Franţa. De asemenea, după plecarea migranţilor, buldozerele vor dărâma corturile și barăcile transformate de migranți în locuințe improvizate.
Locuitorii din zonă aşteaptă cu nerăbdare finalizarea evacuării, fiind ştiute numeroasele probleme pe care aceştia le-au avut din cauza migranţilor.
Această măsură vine după ce la 21 octombrie, Alain Juppé (71 de ani), descris de presa britanică drept favorit în cursa prezidențială din Franța, a declarat că vrea renegocieri complete ale acordului Le Touquet, prin care cele două state vecine au stabilit să mențină controlul la frontiere și miile de refugiați și imigranți pe partea franceză a Canalului Mânecii, scrieGuardian
„Nu putem tolera ce se întâmplă în Calais, imaginea este dezastruoasă pentru țara noastră, și observăm că există consecințe extrem de serioase economice și de securitate pentru oamenii din Calais. Așa că prima măsură ar fi să denunțăm acordurile Le Touquet. Nu putem să acceptăm să facem trierea pe teritoriul francez a celor pe care Marea Britanie îi vrea sau nu îi vrea. Este treaba britanicilor să facă asta”, declara Juppe, care nu se teme de opoziția puternică a britanicilor în ceea ce privește schimbarea acordurilor.
Întrebat dacă granița ar trebui împinsă spre coasta engleză, el a replicat: „Desigur. Nu-mi spuneți că asta ar fi dificil pentru că britanicii nu vor asta. Dacă am fi purtat negocieri internaționale pe această temă, atunci nu ar fi existat deloc negocieri. Așa că dezbaterea trebuie redeschisă și un nou acord trebuie semnat”, a explicat oficialul francez.
Conform tratatului bilateral semnat în 2003, oficialii britanici pot verifica pașapoartele în Franța și viceversa, ceea ce înseamnă că granița engleză este efectiv în Franța și imigranții și refugiații care încearcă să ajungă în Marea Britanie sunt blocați pe „teritoriul nimănui”, unde ridică tabere improvizate, în Calais, și de-a lungul coastei de nord a Franței.
Alain Juppé este un om politic francez, membru al Uniunii pentru o Mișcare Populară, partidul lui Sarkozy. A fost prim-ministrul Franței din 17 mai 1995 până în 2 iulie 1997 în cadrul președinției lui Jacques Chirac. Din 2006 este primar al orașului Bordeaux.