Europarlamentarii români au tăiat frunze la câini europeni

Europarlamentarii români au tăiat frunze la câini europeni

În anul petrecut la PE, o bună parte din eurodeputații români au fost mai degrabă interesați fie de propria carieră, fie au intrat doar în controverse, în absența unei activități demnă de a fi remarcată

La un an de la preluarea mandatelor de europarlamentari, o bună parte dintre deputații români din PE au intrat în atenția opiniei publice prin implicarea în controverse politice. Unul dintre ei, Eduard Hellvig, a renunțat deja la locul de europarlamentar, el fiind numit șef al SRI. Pe locul său a venit fratele fostului președinte al CJ Botoșani, Mihai Țurcanu.

Printre cei mai puțin activi europarlamentari, potrivit site-ului PE, se numără Damian Drăghici(PSD), el având doar 11 luări de cuvânt, 7 propuneri de rezoluție și 5 întrebări parlamentare, Claudiu Tănăsescu (9 luări de cuvânt, 1 propunere de rezoluție și 9 întrebări parlamentare) sau Renate Weber( 3 luări de cuvânt, 5 propuneri de rezoluție, 10 întrebări parlamentare). Interesant este faptul că unul dintre cei mai activi europarlamentari este Doru-Cristian Frunzulică, care are 344 de luări de cuvânt, 134 de întrebări parlamentare, 70 de propuneri de rezoluție, acesta fiind însă absent în presa din România. Dintre europarlamentarii PSD, Victor Negrescu este printre cei mai activi, el având 292 de luări de cuvânt în plen, 3 rapoarte în calitate de raportor, 79 de propuneri de rezoluție și 100 de întrebări parlamentare. El și-a obținut locul de europarlamentar după ce Ecaterina Andronescu s-a retras de pe lista pe europarlamentare și a decis să rămână senatoare în Parlamentul României.

Primăriile, mai interesante decât PE

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi vrea să dea Parlamentul European pe Primăria Generală a Capitalei, el anunțându-și deja înscrierea în cursa internă din partid pentru desemnarea candidatului. De asemenea, și numele europarlamentarului PNL Ramona Mănescu a fost vehiculat pentru a intra în cursa pentru primăria Constanței.

Probleme cu legea

Pe de altă parte, europarlamentarul PSD Dan Nica, a intrat în atenția opiniei publice pentru probleme cu legea, acesta fiind audiat recent în Comisia pentru Afaceri Juridice a PE, care urmează să întocmească un proiect de raport şi apoi să dea un vot privind cererea DNA de ridicare a imunităţii sale. Probleme cu legea are și europarlamentarul PC, Laurențiu Rebega, el fiind urmărit penal de DNA în dosarul de spălare de bani și luare de mită de la Ministerul Agriculturii.

Trei dintre europarlamentari, Cătălin Ivan, Norica Nicolai și Renate Weber au fost excluși din partidele care i-au ajutat să ajungă în PE. Ivan a intrat în conflict cu fostul șef al PSD, Victor Ponta, în timp ce Nicolai și Weber nu au respectat decizia PNL de a trece de la PPE la ALDE.

Europarlamentarii beneficiază, pe lângă salariul de peste 6.000 de euro, de mai multe indemnizaţii (pentru cheltuieli generale, indemnizaţii de şedere, indemnizaţii anuale de călătorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum şi de circa 20.000 de euro lunar pentru angajarea asistenţilor.

Grapini, europarlamentarul care nu știe să scrie

„Vedeta” incontestabilă a delegației României în PE este Maria Grapini (PC), ea fiind în centrul atenției opiniei publice pentru numeroasele greșeli gramaticale pe care le face pe contul său de Facebook. În această săptămână a fost lansat un portal care „grapinizează” texte scrise corect, astfel încât de acum încolo, orice român să poată să se exprime la fel ca fostul ministru al turismului. Grapini a fost sancționată de Inspecția Judiciară, în ianuarie, cu privire la declarațiile sale privind dosarul ICA. Grapini a spus că Dan Voiculescu a fost condamnat politic.

Mircea Diaconu, mai activ la Antena 3 decât în plenul PE

Europarlamentarul independent Mircea Diaconu a fost mai activ în studiourile Antenei 3 decât în Parlamentul European. În plenul PE nu a fost la fel de prezent: doar 3 luări de cuvânt, un singur raport în calitate de raportor, 2 propuneri de rezoluție și 7 întrebări parlamentare. În ultimele săptămâni, el a mers prin țară, în mai multe județe, invitându-i pe români la ...o cafea. El are cei mai mulți asistenți acreditați dintre europarlamentarii români: 2 acreditați și 13 locali.

Buda, angajați numeroși

Membru al Comisiei de Agricultură, europarlamentarul PNL Daniel Buda, are alături de Mircea Diaconu, cel mai mare număr de asistenți și anume 14, dintre care 11 în țară. Daniel Buda a avut 207 luări de cuvânt în plenul Parlamentului European și a formulat 288 întrebări parlamentare. În schimb, a avut doar un raport în calitate de raportor alternativ și 8 propuneri de rezoluție. În plus, dacă înainte de a deveni europarlamentar era foarte dornic să apară în presă, acum a preferat să stea departe de camerele de luat vederi.

Macovei, preocupată de propria carieră

Fiind unul dintre cei mai activi europarlamentari în primul său mandat, Macovei a părut, până acum, mai interesată de propria sa carieră politică. A candidat la alegerile prezidențiale, obținând doar 4,51% și apoi a fost preocupată de înființarea M10, partidul său, actele fiind depuse la începutul lunii iunie. În PE, Macovei are un singur raport, 73 de propuneri de rezoluție și 11 întrebări parlamentare.

Mureșan, bani pentru Câmpia Turzii

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan este unul dintre cei mai activi europarlamentari români. La câteva săptămâni de la preluarea mandatului de europarlamentar, plenul PE a aprobat raportul său prin care vor fi alocate 3,57 milioane de euro pentru șomerii de la Mechel Câmpia Turzii. Recent, el a cerut demisia ministrului Muncii și a președintelui ANOFM pentru eșecul în utilizarea fondurilor europene destinate înființării unui combinat social la Câmpia Turzii. Mureșan are și numeroase luări de poziție pe probleme de politică internă.