Europa va redistribui imigrații ilegali, iar România ar putea fi nevoită să primească 7.000 de oameni

Europa va redistribui imigrații ilegali, iar România ar putea fi nevoită să primească 7.000 de oameni

„Evenimentul zilei” a început, vineri, o campanie prin care încearcă să afle de la autoritățile române câți refugiați va fi obligată România să primească?

Primul oficial pe care l-am întrebat a fost premierul Victor Ponta, care a precizat că, la ședința CSAT, convocată de președintele Klaus Iohannis, „instituțiile statului vor prezenta toate semni ficațiile și tot ceea ce este de făcut, după care prin decizia CSAT vă vom anunța”. Întrebat când va fi ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Ponta a precizat că va avea loc în săptămânile viitoare. În ceea ce privește numărul de 7.000 de refugiați, vehiculat în ultimele zile în presă, Ponta spune că autoritățile de la București „nu au” această cifră.

La rândul său, fostul președinte Traian Băsescu a declarat, aseară, la B1TV, că valul migrator este în creștere, iar România nu ar trebui să primească refugiați: „Nu ar trebui să îi primim, pentru că nu avem capacitatea de a-i integra. Ușurința cu care liderii europeni reacționează mi se pare condamnabilă. Să spunem 7.000. Dar la anul? Valul migrator este în creștere. Cifrele nu trebuie să ne păcălească. Sunt impresionat de drama acestor oameni, dar sunt prețuri foarte mari la acest tranzit”.

Cote naționale de la UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune, săptămâna viitoare, o nouă schemă de redistribuire a refugia ţilor între statele membre UE, pe baza unor cote naţionale. În iunie, statele membre au respins o propunere a CE de a prelua 40.000 de solicitanţi de azil. Algoritmul ia în considerare PIB-ul, populația, rata șomajului și numărul de refugiați dintr-o țară. Publicaţia britanică Daily Mail a anunţat, joi, că un plan de urgenţă prevede redistribuirea între statele membre, prin cote obligatorii, a circa 160.000 de refugiați, iar România ar urma să preia 6.937, respectiv 4,33% dintre aceștia. Germania şi Franţa ar urma să preia cei mai mulţi refugiaţi, 34.077 și respectiv 26.215, iar Ungaria, Italia și Grecia vor fi scutite, ca și Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca, potrivit tratatelor europene.