Eurodeputații români, vot contra „reformării” UE în favoarea Germaniei și Franței

Eurodeputații români, vot contra „reformării” UE în favoarea Germaniei și Franței Parlamentul European Sursa Foto: Arhiva EVZ

Modificarea tratatelor UE a primit aprobarea Parlamentului European, dar procesul nu s-a încheiat. Cei mai mulți dintre europarlamentarii români au votat împotrivă, susținând că ar fi defavorabilă pentru România.

Parlamentul European a votat pentru modificarea tratatelor, dar mai sunt multe etape de parcurs.

Printre schimbările propuse se numără: mai multe competențe pentru UE în sănătate și educație, posibilitatea ca Parlamentul să inițieze legi sau renunțarea la unanimitate.

Nu se știe însă în ce domenii s-ar aplica votul majoritar, ceea ce a nemulțumit partea română.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul comisarilor ar scădea

S-ar schimba și modul de alegere a președintelui Comisiei Europene, care ar fi propus de Parlament și aprobat de Consiliu. Numărul comisarilor ar scădea la 15, cu rotație între state, iar președintele Comisiei ar avea libertatea să-și aleagă echipa după criterii politice.

Majoritatea europarlamentarilor români au fost împotriva acestor modificări, cu excepția celor de la REPER și USR.

Reprezentanții PNL, PSD, PMP și UDMR au considerat că aceste schimbări ar defavoriza România. Siegfried Mureșan, de la PPE, a declarat pentru „Adevărul” că unele amendamente ar slăbi cauza europeană și ar alimenta euroscepticismul.

Undă verde în Parlamentul European pentru raportul Cristian Bușoi – EMA Fees

Sursa foto: Twitter

Bugetul UE - votat cu majoritate sau cu unanimitate

Siegfried Mureșan a criticat ideea ca modificarea tratatelor să nu mai depindă de toate statele membre, ci doar de o parte dintre ele. De asemenea, el a respins ideea ca bugetul UE să se adopte cu majoritate, nu în unanimitate.

Victor Negrescu, de la PSD, a spus că raportul conține prevederi care aduc deservicii României, cum ar fi lipsa unui comisar pentru fiecare stat, lipsa implicării statelor în desemnarea comisarului sau lipsa clarificării privind aderarea la Schengen. El a mai spus că UE ar avea competențe pe drepturile familiei, ceea ce ar fi problematic și a susținut că revizuirea tratatelor trebuie să se facă prin consultarea cetățenilor, a experților și a societății civile, nu doar a politicienilor din PE.

Potrivit Adevărul, raportul Parlamentului European privind modificarea tratatelor UE a trecut cu 305 voturi „pentru” și 276 de voturi„împotrivă”, iar rezoluția însoțitoare a avut 291 de voturi „pentru” și 274 „împotrivă”.

Citește și:

Modificarea tratatelor. Franța și Germania vor să devină vătafii UE