Viktor Orban acuză Uniunea Europeană că vrea să pună presa sub control

Viktor Orban acuză Uniunea Europeană că vrea să pună presa sub control Viktor Orban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Viktor Orban, premierul Ungariei, a criticat Legea europeană privind libertatea presei, votată în urmă cu două zile în Parlamentul European. Din punctul său de vedere, Bruxellesul urmărește să pună presa „sub control”. Ce prevede, de fapt, acest act normativ.

În urmă cu câteva zile, Parlamentul European a votat Legea europeană privind libertatea presei. Viktor Orban, premierul Ungariei, nu vede cu ochi buni această lege și o critică în mediul online. Potrivit acestuia, legea creează o „lume orwelliană” în care Bruxellesul urmăreşte, de fapt, să „pună sub control” presa.

Viktor Orban face referire, în postarea sa, la romanul distopic scris de George Orwell.

„#Bruxelles creează o lume orwelliană sub ochii noștri. Ei cumpără și furnizează arme prin intermediul #EuropeanPeaceFacility . Ei vor să controleze mass-media prin #MediaFreedomAct . Nu ne-am luptat cu comuniștii ca să ajungem în 1984!”, este postarea făcută de premierul ungar pe X, fosta Twitter.

Reamintim faptul că Viktor Orban a fost acuzat, în repetate rânduri, că încearcă să reducă la tăcere presa care îi critică guvernul.

Principala promotoare a acestei legi din Parlamentul European este eurodeputata germană Sabine Verheyen. Ea susține că aceasta va proteja mai bine presa în faţa „influenţelor externe”.

Prevederile legii europene cu privire la libertatea presei, criticată de Viktor Orban

Legea votată de Parlamentul European în urmă cu câteva zile are rolul de a proteja libertatea, pluralismul și independența mass-mediei în UE. Ea stabilește un cadru comun, pentru serviciile mass-media pe piața internă a UE. Legea are și o serie de măsuri, menite să protejeze jurnaliștii și furnizorii acestor servicii.

Printre elementele-cheie ale noului act legislativ se numără:

  • o mass-media publică independentă cu o sursă stabilă de finanțare;
  • transparența cu privire la proprietatea asupra mass-mediei;
  • protejarea independenței editoriale;
  • garanții pentru asigurarea pluralismului mass-mediei și împiedicarea concentrării mass-mediei;
  • Comitetul european pentru servicii mass-media, un nou organism de supraveghere a libertății mass-mediei.

Această lege limitează posibilitatea folosirii soft-urilor de spionaj împotriva jurnaliştilor. Totuşi, jurnaliştii vor putea fi urmăriţi cu astfel de programe dacă o asemenea acţiune este validată de justiţie pentru investigarea unei „infracţiuni grave”, potrivit europa.eu.