Eurobarometrul 2016. O radiografi e la rece a Comisiei Europene privind situația din România. Justiția, în cădere liberă. Cea mai abruptă scădere a nivelului de încredere dintr-un stat al UE

Eurobarometrul 2016. O radiografi e la rece a Comisiei Europene privind situația din România. Justiția, în cădere liberă. Cea mai abruptă scădere a nivelului de încredere dintr-un stat al UE

Sondajul periodic realizat de Comisia Europeană arată o scădere drastică a încrederii românilor în Justiție. În ciuda atentatelor care au zguduit Bătrânul Continent și a valului de imigranți, pentru conaționalii noștri principalele probleme sunt: șomajul, situația economică și nivelul de trai.

Mult lăudatul sistem al Justiției din România a cunoscut, în doar câteva luni, o scădere fără precedent a nivelului de încredere, în rândul populației. Din datele furnizate de Eurobarometru reiese că, în primele luni ale anului 2016, încrederea românilor în Justiție a scăzut cu 13% față de anul precedent. Scăderea de 13 procente faţă de anul 2015 ar fi cea mai mare înregistrată într-un timp atât de scurt. În prezent, 35% dintre români au încredere în Justiţie şi sistemul judiciar. Datele arată că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România, procent în creştere cu 12% faţă de 2015. Și Armata înregistrează o ușoară scădere 72% dintre respondenții români au declarat că au încredere în instituția militară, în scădere cu patru procente față de 2015.

Guvernul - în creștere, Parlamentul - în scădere

Dintre cei chestionați, 24% au declarat că au încredere în Guvern, în creştere cu un procent faţă de ultimul Eurobarometru. În cazul Administraţiei Publice, procentul de încredere este de 30%, iar la autorităţile publice regionale şi locale de 35%, în creştere cu trei procente. În cazul partidelor politice, procentul de încredere a crescut la 13%, cu un plus de 1% față de toamna anului trecut. Doar Parlamentul înregistrează o scădere a încrederii de trei procente, ajungând la un procent de 14%, în 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii se tem mai mult de sărăcie decât de terorism

Cele mai mari probleme care frământă populația din Europa în acest moment – imigrația și terorismul - nu sunt percepute de români ca fiind amenințări majore. Doar 3% dintre concetățenii noștrii consideră că terorismul îi afectează în mod direct și doar 6% sunt de părere că imigrația este o problemă pentru ei. În schimb, românii susțin că cele mai mari probleme pe care le au sunt sănătatea și securitatea socială, șomajul, situația economică, nivelul de trai și taxele pe care trebuie să le plătească.

Eurobarometrul Standard 85, publicat de Comisia Europeană (CE), la sfârșitul lunii iulie, a fost realizat pe baza unui sondaj, realizat în perioada 21-31 mai 2016. La nivel european, imigrația reprezintă o problemă pentru 28-29% dintre cetățeni. În ceea ce privește terorismul, acesta este perceput ca o problemă pentru 16-18% dintre europeni.

Întrebați care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntată țara noastră în acest moment, 25% dintre români au răspuns: șomajul. Alți 24% au menționat nivelul de trai, 23% sunt de părere că situația economică îi afectează, 37% susțin că stăm prost la capitolul sănătate și securitate socială, iar 10% au răspuns că taxele le fac viața grea.

A crescut încrederea în poliție

Criminalitatea reprezintă o problemă personală pentru 4% dintre români, în scădere cu 2% față de toamna anului 2015 și sub valorile medii UE (7%). La nivel național, criminalitatea se înscrie în media statelor UE (11%), informează MAI. Surprinzător, românii au mai mare încredere în Poliție. Peste 50% dintre cetățeni au încredere în forțele de ordine, procentajul reprezentând cel mai ridicat nivel înregistrat în statele din regiune.