Euro va depăși 5 lei. Estimările economiștilor pentru anul 2024

Euro va depăși 5 lei. Estimările economiștilor pentru anul 2024 Noi reguli impuse în Uniunea Europeană în privința tranzacțiilor în numerar. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Moneda unică europeană va depăși pragul psihologic de 5 lei anul viitor. Economiștii din cadrul CFA România se așteaptă la un curs de 5,05 lei pentru un euro, în următoarele 12 luni. Pe de altă parte, inflația va atinge 6,28% din cauza noii politici fiscale propusă de guvern.

Euro va depăși pragul de 5 lei, în perspectiva anului 2024, estimează economiștii din cadrul CFA România. Peste 76% dintre analiștii chestionați sunt de părere că moneda unică va atinge 5,0097 lei, în perspectiva următoarelor șase luni. Informația apare într-un comunicat al CFA România. Conform sursei citate, cursul valutar va atinge un nivel de 5,0541 lei pentru un euro, în perspectiva următoarelor 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna octombrie cu 5,6 puncte, la valoarea de 53,0 puncte. Acest lucru se datorează creşterii ambelor componente ale indicatorului.

Euro va depăși pragul de 5 lei, iar inflația 6,28

Economiștii CFA România se așteaptă la o reluare a creșterii economice pentru anul 2024 în contextul majorării cheltuielilor publice. Pe de altă parte, aceștia sunt de părere că inflația se va reduce, deși mai lent. Astfel, se estimează un nivel al inflației de peste 6%.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Anticipaţiile de reluare a creşterii economice în 2024 pe fondul majorărilor de cheltuieli publice probabil au condus la sporirea încrederii în economie. De asemenea, procesul dezinflaţionist va continua, însă într-un ritm mult mai lent, rata inflaţiei fiind anticipată să rămână peste 6% la finalul anului viitor, principalul risc asupra procesului dezinflaţionist rămânând politică fiscală”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni, (noiembrie 2024) a scăzut faţă de exerciţiul anterior. Economiștii indică o rată medie a inflației de 6,28%.

Cursul valutar va crește

Economiștii CFA estimează, în majoritate, o depreciere a cursului de schimb. Peste 76% dintre analiștii chestionați se așteaptă la o majorare a valorii euro pentru următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0097 lei pentru un euro. Pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0541 lei.

De menționat că în octombrie 2022, CFA România anticipa un curs de schimb de 5,0797 lei pentru un euro, pentru următoarele 12 luni, în perspectiva lui octombrie 2023. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni era de 5,0117 lei pentru un euro.

Cotația medie a BNR pentru luna octombrie 2023 a fost de 4,9682 lei pentru un euro.

Cursul de schimb valutar pentru 2024

Sursa: Dreamstime.com

Euro și influența asupra prețului locuințelor

Aproape jumătate din economiștii chestionați se așteaptă la o reducere a prețurilor pe piața imobiliară în următoarele 12 luni. Astfel, 47% dintre aceștia estimează că prețurile vor scădea. Pe de altă parte, tot 47% sunt de părere că prețurile proprietăților rezidențiale vor rămâne stabile.

De asemenea, 58% dintre participanţi la chestionar consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.

Ce se va întâmpla cu deficitul bugetar

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat din acest an este de 5,6%. Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,0%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.