Cutremur pe piața valutară. Cursul a crescut brusc. Probleme pentru cei cu credite

Cutremur pe piața valutară. Cursul a crescut brusc. Probleme pentru cei cu credite Curs valutar. Euro. Sursa foto: Pixabay

Cursul valutar a crescut vineri la închiderea şedinţei interbancare, depăşind cinci lei/euro, atât pe cotaţia de cumpărare, cât şi pe cea de vânzare.

Cursul valutar a crescut brusc, iar această creștere nu este o veste tocmai bună pentru români, pentru că toate preturile bunurilor și serviciilor se vor modifica. Economiștii spun că era de așteptat ca euro să treacă pragul de cinci lei. Săptămâna trecută cursul valutar a crescut constant. Şi totul  din cauza investitorilor străini care încep să iasă de pe piața titlurilor de stat.

Cursul valutar: cotaţiile erau de 5,0612/5,0682 lei/euro

Primul semnal de ieşire a fost dat de scăderea dobânzii de referinţă din Polonia de la 6,75% la 6%. Ceea ce a declanşat exodul de pe toate pieţele din regiune. Al doilea a fost creşterea dobânzii de referinţă în zona euro la 4%, ceea ce accelerează fuga investitorilor din pieţele emergente.

În cazul României, diferenţialul de dobândă dintre piaţa titlurilor de stat locală şi piaţa titlurilor de stat din Europa, nu mai este atât de mare. Ieşirea investitorilor este susţinută şi de incertitudinea pachetului fiscal pe care tot îl anunţă Guvernul Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul şedinţei interbancare de vineri, cotaţiile erau de 5,0612/5,0682 lei/euro. Vineri dimineaţă piaţa a deschis la 4,9760 lei/euro.

Bani, Profit, Finanţa, Afaceri

Sursa foto. Pixabay

Mugur Isărescu a avertizat cu privire la corecțiile bugetare

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat public că dacă guvernul nu va face corecţiile bugetare necesare, pieţele financiare vor corecta acest lucru.

BNR a reuşit să ţină stabil cursul valutar, în ciuda tuturor crizelor. Cim ar fi pandemia, războiul din Ucraina, inflaţia. România a beneficiat de intrări masive de bani europeni şi de miliardele de euro ale investitorilor străini de portofoliu care au cumpărat titluri de stat româneşti care aveau dobânzi mai mari decât dobânzile titlurilor de stat europene sau americane.

Mai mult, investitorii străini, prin achiziţiile de titluri de stat româneşti în lei, au ajuns să deţină 25% din totalul datoriei publice a României.

Pe piaţa caselor de schimb, cotaţiile au urcat vineri seara la 4,99 lei/euro. Luni se va vedea ce se va întâmpla cu cursul valutar.