Piața imobiliară și cursul valutar. Cum arată ultimele calcule
- Mihai Soica
- 27 iulie 2023, 08:01
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, în luna iunie, cu 4,8 puncte, la valoarea de 54,2 puncte. Concluzia celor care au participat la sondajul de opinie este că leul se va deprecia în fața monedei euro. Ce se întâmplă pe piața imobiliară.
Situația de pe piața economică din România este una destul de fragilă, din cauza inflației foarte mari și a scăderii masive a puterii de cumpărare. Din acest motiv, consumul a scăzut dramatic pe toate palierele, indiferent că vorbim de alimente sau de electronice sau haine și încălțăminte.
Această situaţie s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o reducere puternică, de 9,1 puncte, până la valoarea de 47,7 puncte.
În acest context, depreciere leului în fața monedei euro este așteptată să se întâmple, cursul cel mai probabil fiind de 5,0438 lei/euro. De asemenea, în următoarele 12 luni, rata inflaţiei va fi de 8.21 procecente, una destul de mare în actualul context economic.
„În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistentă cu această evoluţie, este observată o anumită revenire a anticipaţiilor inflaţioniste. Astfel, s-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobândă ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exerciţiul anterior. De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus faţă de exerciţiul anterior”, declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.
Prețul la imobiliare va înregistra o scădere
Participanții la sondajul CFA cred în proporție de 50 la sută că preţul proprietăţilor rezidenţiale în marile orașe din România va înregistra o scădere. Doar 31,3% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.
La același capitol, 68% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 25% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,5% iar valoarea anticipată de creştere a PIB real a scăzut faţă de exerciţiul anterior la valoarea de 2,5%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de 12 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.