EurActiv: Statele Unite au început mutarea ARMELOR NUCLEARE din Turcia în România

EurActiv: Statele Unite au început mutarea ARMELOR NUCLEARE din Turcia în România

Două surse independente ar fi declarat pentru EurActiv că Statele Unite au început deja transferul armelor sale nucleare, din silozurile din Turcia în România, ca urmare a înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara.

Potrivit uneia dintre surse, transferul armelor nucleare reprezintă o provocare atât din punct de vedere tehnic cât și politic.

„Nu este ușor să muți peste 20 de arme nucleare”, a declarat sursa, sub protecția anonimatului.

Potrivit unui raport recent al Simson Center, în jur de 50 de arme nucleare tactice au fost staționate, din perioada Războiului Rece, în Turcia, la baza de la Incirlîk, la circa 100 de kilometri de frontiera cu Siria.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul puciului eșuat din 15 iulie, curentul electric a fost tăiat la Incirlîk, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să decoleze sau să aterizeze. Comandantul bazei a fost arestat fiind acuzat că a fost implicat în lovitura de stat.

Dacă Statele Unite vor fi capabile să-și păstreze controlul asupra armelor nucleare de la Incirlîk în cazul unei recidive a unui conflict civil în Turcia reprezintă o întrebare la care nu se poate răspunde, se specifică în raportul Simson Center.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv că relațiile dintre Statele Unite și Turcia s-au deteriorat atât de mult după puciul din 15 iulie, încât Washingtonul nu mai are înccredere în regimul de la Ankara pentru a-i găzdui armele nucleare.

Acestea vor fi mutate de la Incirlîk la baza aeriană de la Deveselu, a precizat sursa citată. Aici se află instalat scutul anti-rachetă, pus în funcțiune de curând.

Deși România a fost un aliat al URSS, după al doilea război mondial, ea nu a găzduit niciodată arme nucleare sovietice.

Staționarea de arme nucleare americane atât de aproape de granița cu Rusia va înfuria serios regimul de la Moscova, apreciază EurActiv, care a solcitat reacții de la Departamentul de Stat și de la ministerele de Externe român și turc.

Oficialii americani și turci au promis că vor răspunde. După câteva ore, Departamentul de Stat a emis un comunicat în care spune că întrebarea trebuie adresată Departamentului american al Apărării.

NATO a dat EurActiv un răspuns diplomatic, în care se afirmă că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare depozitate în Europa trebuie să fie „în siguranță”.

„În ceea ce privește întrebarea dvs, consultați vă rugăm Comunicatul Summit-ului NATO de la Varșovia, paragraful 53: ‘Politica NATO de descurajare nucleară se bazează în parte și pe armele nucleare ale Statelor Unite desfășurate în Europa și pe capacitățile și infrastructura oferite de aliați. Acești aliați vor lua măsuri pentru a se asigura că toate componentele nucleare de descurajare NATO vor fi în siguranță”, se arată în comunicatul NATO pentru EurActiv.

Summit-ul NATO de la Varșovia a avut loc cu câteva zile înainte de puciul eșuat de la Ankara.

În același timp, războiul din Siria reprezintă și el un risc pentru armele nucleare de la Incirlîk, aflat la o sută de kilometri de graniță. De asemenea, numeroasele atacuri teroriste care au avut loc în Turcia în ultimele luni sunt considerate și ele ca o amenințare, scrie EurActiv.

Ministerul român de Externe a dezmințit categoric informația că România a devenit loc de depozitare pentru armele nucleare americane. „Ca răspuns la cererea dvs, Ministerul Afacerilor Externe român dezminte informația la care vă referiți”, se arată într-un comunicat.

Potrivit practicilor instituite în timpul Războiului Rece, informațiile privind prezența armelor nucleare americane în Europa nu au fost niciodată confirmate oficial.

Cu toate acestea, este de notorietate că Belgia, Olanda, Italia și Germania gpzduiesc arme nucleare americane.

După puciul eșuat, relațiile dintre Washington și Ankara se află la cel mai scăzut nivel, de la intrarea Turciei în NATO, în 1952. Ankara crede că Washingtonul sprijină acțiunile clericului Fethullah Gulen, pe care îl acuză că s-ar afla în spatele loviturii de stat.

Ankara a cerut extrădarea lui Gulen, afirmând că cine îl sprijină pe acesta se află în război cu Turcia.

Arthur C. Hughes, un fost ambasador american, a scris pentru EurActiv că Gulen a primit într-adevăr sprijin considerabil din partea CIA.

Prezent recent la Școala de Vară de la Izvorul Mureșului, fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că nu crede că România ar trebui să depoziteze pe teritoriul său arme nucleare.