Familia lui Eugen Țurcanu, marcată de atrocitățile comise de legionar. Soarta urmașilor călăului

Familia lui Eugen Țurcanu, marcată de atrocitățile comise de legionar. Soarta urmașilor călăului Eugen Țurcanu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amprenta faptelor cunoscutului legionar au influențat destinul familiei. Fiica călăului Eugen Țurcanu a fost urmărită mereu de alegerile tatălui ei. De altfel, soția acestuia a încercat cu orice preț să scape de asocierea cu numele torționarului

Eugen Țurcanu este unul dintre numele marcate pe lista neagră a istoriei. Temutul torționar a orchestrat adevărate atrocități în cadrul Experimentului Pitești. Familia acestuia a fost urmărită de faptele legionarului.

Fiica lui Eugen Țurcanu, urmărită de trecut

Cunoscutul torționar a luat parte la odioase crime comise în închisorile comuniste. Familia lui Eugen Țurcanu a aflat din presa vremii despre faptele acestuia.

Fiica temutului legionar a fost urmărită mereu de acțiunile orchestrate de tatăl ei. Aceasta a plecat în străinătate pentru a-și construi cariera departe de acest renume apăsător.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea fosta soție a lui Eugen Țurcanu a vrut să șteargă toate urmele căsniciei cu unul dintre cei mai mari criminali din comunism. Femeia și-a schimbat numele de familie și a plecat din țară, în încercarea de a scăpa de umbrele trecutului.

Viața temutul legionar

Eugen Țurcanu s-a născut în anul 1925, în Suceava. Acesta provenea dintr-o familie cu șapte frați. Încă din adolescență, cel care urma să devinâ torționar  a fost atras o frăţie de cruce. El a depus jurământul pentru a intra în gruparea respectivă în anul 1942.

De modul legionar s-a îndrăgostit de fiica unui avocat din Câmpulung Moldovenesc. Cei doi au avut împreună o fiică, Elena.  

Ajunsă la adolescență, aceasta a suferit din cauza acțiunilor propriului tată. Elena a studiat Medicina, s-a căsătorit și a emigrat în Germania.

Familia temutului legionar nu am mai avut ocazia de a-l vedea vreodată. Într-un final, acesta a ajuns victima sistemului din care a făcut parte.

Eugen Ţurcanu a murit pe 17 decembrie 1954, fiind executat de comuniști. Fosta lui soție a vrut să șteargă urmele trecutului , recăsătorindu-se. Aceasta a plecat din țară ulterior.

„Cumnatul lui, Neagoe Saghin, mi-a povestit despre drama fiicei lui Eugen Ţurcanu, care era foarte complexată şi timorată, când era la liceu, deoarece la Radio Europa Liberă se povestea despre crimele care se întâmplau în penitenciarele din România. „Cum unchiule, eu sunt fiica celui mai mare criminal?", întreba plângând biata fată“, a spus fostul deținut politic, Gheorghe Bâgu.

Familia lui Eugen Țurcanu, marcata de atrocitățile comise de legionar. Soarta urmașilor călăului

Experimentul Pitești. Sursa foto: Arhiva EVZ

Eugen Țurcanu, spaima deținuților din cadrul Experimentului Pitești

Temutul legionar a făcut parte din odiosul Experiment Pitești.  Fenomenul care a marcat istoria României a început în 1949. Deținuții politici încadrați în cadrul experimentului erau supuși „reeducării”, termen folosit de torționari. În cadrul acestuia au fost comise numeroase crime.

Certificatele de deces ale victimelor nu arată adevărata cauză a morții. Comuniștii au încercat să șteargă urmele acestor crime, notând diagnostice fictive în documente.

„ Deţinutul era mort de câteva ore şi ţinut în celular până după ora închiderii. Examinând am constatat urme de bătaie pe corp şi o vânătaie în dreptul inimii. Mi s-a spus ca pe certificatul de moarte să nu trec că ar fi murit de la bătaie, să caut un diagnostic, de preferinţă boală de inimă, pentru a motiva moartea lui“, a arătat unul dintre medicii care au emis certificate de deces în perioada respectivă.

Fenomenul Pitești, din care și Eugen Țurcanu a făcut parte, a fost oprit în 1952. În urma acestuia 22 de inculpații au fost condamnați la moarte, însă procesul a avut loc în spatele ușilor închise.