Evenimentul Zilei > Politica > Eugen Teodorovici primește un răspuns răspicat de la Bruxelles. „Niciun politician nu poate decide în legătură cu dreptul meu de a alege unde să trăiesc”
Eugen Teodorovici primește un răspuns răspicat de la Bruxelles. „Niciun politician nu poate decide în legătură cu dreptul meu de a alege unde să trăiesc”

Eugen Teodorovici primește un răspuns răspicat de la Bruxelles. „Niciun politician nu poate decide în legătură cu dreptul meu de a alege unde să trăiesc”

Declarația ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, despre limitarea dreptului de lucra în străinătate, intens mediatizată și criticată în spațiul public, a ajuns și la Bruxelles de unde a primit și răspuns.

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia viitoarei Comisii Europene și liderul grupului din Parlamentul European, a declarat că instituțiile blocului comunitar vor apăra libertatea de circulație.

„Libertatea este una dintre realizările esenţiale, pentru mine chiar sinonim cu integrarea europeană, şi de aceea vom apăra libertatea de circulaţie ca unul dintre pilonii Uniunii Europene actuale, iar UE şi autorităţile române trebuie să facă tot posibilul pentru a crea condiţii de trai egale”, a declarat Weber, într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la o afirmaţie a ministrului român al finanţelor publice, Eugen Teodorovici, care a sugerat limitarea la 5 ani a dreptului de muncă al cetăţenilor comunitari într-o altă ţară din UE, potrivit Agerpres.

Liderul european a transmis că politicienii nu pot decide dreptul cetățenilor de a alege unde și cât să trăiască. „Eu cred că una dintre marile realizări ale Uniunii Europene este faptul că trăim pe un continent unde oricine poate decide în mod voluntar unde doreşte să trăiască. Niciun politician nu poate decide în legătură cu dreptul meu de a sta unde doresc, ci oamenii înşişi decid, oamenii acestui continent.'', a spus europarlamentarul.

 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, într-o dezbatere, că se ia în discuție limitarea în timp a dreptului de muncă în statele membre UE. „Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (…) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă", a spus atunci ministrul.