Etichete de avertizare pentru energizante

Etichete de avertizare pentru energizante

PROPUNERE. Băuturile gen Red Bull ar trebui să aibă pe ambalaj atenţionări în ceea ce priveşte efectele devastatoare asupra sănătăţii.

Băuturile energizante pot con- ţine de 10 ori mai multă cofeină decât cele carbogazoase gen cola, iar din această cauză pot fi extrem de nocive pentru sănătate, cauzând anxietate, insomnii, stări de nervozitate, dar şi riscul de supradoză, avertizează un grup de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii. Specialiştii recomandă ca aceste băuturi să aibă scris pe etichetă conţinutul exact şi avertizări privind riscurile pe care le au asupra sănătăţii. În Europa sunt firme care au introdus deja atenţionări pe băuturile energizante de genul „a nu se consuma de către copii“ sau „nu combinaţi cu alcool sau cafea“.

De zece ori mai multă cofeină decât cola

Băuturile energizante gen Red Bull sau Burn nu au limite impuse de autorităţi în ceea ce priveşte cantitatea de cofeină pe care trebuie să o conţină, astfel încât ajung să aibă de 10 ori sau chiar mai multă cofeină decât cola. O băutură carbogazoasă obişnuită conţine în jur de 35 de miligrame de cofeină, în timp ce unele băuturi energizante ajung să aibă şi 500 de miligrame de cofeină, se arată într-un raport apărut în revista „Drog and Alchool Dependence“.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Consumatorii nu sunt, de multe ori, conştienţi în ceea ce priveşte cantitatea de cofeină pe care o consumă şi nici de riscurile la care se expun. Dacă tot urmează să iei un drog, ar trebui să ştii ce este, ce face şi cum ar trebui folosit efectiv“, spune autorul studiului Roland Griffiths, profesor de biologie la Universitatea „Johns Hopkins“. Excesul de cofeină poate cauza stări de nervozitate, anxietate, insomnii, accelerarea ritmului cardiac, dar şi risc de supradoză. Specialistul recomandă ca aceste băuturi să aibă pe etichetă avertizări în ceea ce priveşte cantitatea de cofeină conţinută, dar şi în ceea ce priveşte efectele nefaste pe care le pot avea asupra organismului.

„În ţările europene, inclusiv în România, există deja pe unele dintre aceste băuturi avertizări de genul «a nu se consuma de către copii» sau «a nu se consuma cu alcool sau cafea». Recomand ca astfel de băuturi energizante să fie consumate doar ocazional, în niciun caz atunci când sunteţi obosiţi, pentru că «biciuiesc» sistemul nervos care este deja afectat“, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Nu combinaţi cu alcool şi cafea

Specialistul nu recomandă nici combinarea energizantelor cu tutun sau alcool, dar nici cu cafea, pentru că acestea conţin deja foarte multă cofeină. „Energizantele conţin pe lângă cofeină şi alţi neurostimulatori cum ar fi taurina. Nici cele light, care au aspartan sau zaharină, nu sunt mai bune“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.