Cazinourile din Tallinn au provocat o adevărată epidemie în rândurile populaţiei, tot mai mulţi localnici ajungând dependenţi de poker şi ruletă.
Oraşul medieval Tallinn, capitala Estoniei, s-a transformat în ultimii ani într-un Las Vegas european, la o scară mai mică, cele 90 de cazinouri atrăgând anual mii de turişti străini împătimiţi de jocuri de noroc, relatează AFP.
Capitala estonă este plasată chiar de către revista de profil „Bluff Europe“ pe locul al treilea în topul destinaţiilor preferate de „elita jucătorilor de poker din Europa“, după Londra şi Dublin, devansând destinaţii prestigioase precum Monte Carlo.
Succesul jocurilor de noroc s-a dovedit o mină de aur pentru micul stat eston, turismul înfloritor de acest tip umplând vistieriile cazinourilor, dar şi pe cele ale statului. Iar atâta timp cât taxele aduceau la buget peste 30 de milioane de euro anual, autorităţile s-au mulţumit să impună un sistem foarte relaxat de norme de funcţionare pentru cazinouri. Acelaşi succes a devenit însă un subiect de îngrijorare pentru autorităţi, cea mai gravă consecinţă fiind creşterea pasiunii pentru jocurile de noroc în rândul estonienilor.
Proprietarii de cazinouri nu mai vor clienţi Potrivit statisticilor oficiale, 1% dintre estonieni, adică 12.000 de persoane dintr-o populaţie totală de 1,3 milioane, sunt dependenţi de jocurile de noroc, iar un număr şi mai mare, de aproape 16.000 de persoane, au probleme de acest gen. „Aceste cifre continuă să crească, aşa că trebuie să luăm măsuri urgente“, avertizează Jaanus Mutli, adjunctul primarului din Tallinn.
În mod neaşteptat, la fel de îngrijoraţi faţă de dependenţa celorlalţi cetăţeni sunt şi proprietarii cazinourilor, care aprobă planurile guvernului menite a ţine sub control acest fenomen. Monumentul jucătorului falit
Printre măsurile propuse se numără înregistrarea numelor jucătorilor, acordarea de licenţe numai cazinourilor mari, ca o măsură de eradicare a stabilimentelor mici din cartierele cu populaţie defavorizată, precum şi concentrarea cazinourilor în anumite zone ale oraşelor, departe de şcoli. Poate şi mai important, cazinourile nu vor mai fi deschise non-stop, jucătorii fiind nevoiţi să se îndrepte spre casă mai devreme, având astfel mai multe şanse de a-şi limita pierderile sau de a-şi păstra câştigurile.
Iar pentru a pune în gardă populaţia, o organizaţie a anunţat că va ridica un monument în memoria victimelor jocurilor de noroc, împinşi de faliment la sinucidere.