Ești șofer și ai cam exagerat cu băutura de Sărbători? Ce trebuie să faci ca să elimini alcoolul din organism

Ești șofer și ai cam exagerat cu băutura de Sărbători? Ce trebuie să faci ca să elimini alcoolul din organism sursa foto: Arhiva EvZ

Sarbatorile de iarnă sunt un prilej unic de reuniune și voie bună, în familie sau la petreceri. Însă cei care au carnet de condus trebuie să fie mereu precauți când vine vorba de tentația de a bea un păhărel sau mai multe. Iată câteva sfaturi utile pentru orice șofer interesat să elimine alcoolul din organism.

De Sărbători, când ne strângem alături de familie sau prieteni, ne dorim mult să bem un pahar de alcool. Dacă vrem să ne urcăm apoi la volan însă, e bine să evităm băuturile alcoolizate sau, dacă nu vrem să renunţăm la un mic pahar, să aşteptăm câteva ore bune.

Conform experţilor, durează chiar şi 5 ore ca alcoolul să iasă din organism după o singură băutură. Aceștia estimează că 12 ore este un interval potrivit pentru a fi siguri că organismul și-a revenit la normal după ingerarea de băutură.

Cât durează să iasă alcoolul din sânge în funcţie de băutură

Încă, conform tabloidului britanic The Sun, nu durează chiar atât de mult în majoritatea cazurilor. Experţii oferă mai multe exemple:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • o bere – 3 ore şi jumătate
  • un gin simplu sau un pahar de şampanie – două ore şi jumătate
  • un pahar mare de vin – 5 ore
  • o vodka dublă – 4 ore
  • un cocktail Sex on the beach – 4 ore
  • un pahar tipic de cidru – 4 ore
  • pina colada - 3 ore
  • o bere draft - 3 ore și jumătate

Un pahar de apă lângă unul de alcool îi neutralizează efectul

Tot ce depășește cantitățile menționate anterior implică nevoia de somn. Dacă totuși exagerăm cu băutura. este recomandat să nu ne urcăm la volan şi trebuie să dormim pentru a metaboliza alcoolul. Experţii recomandă ca, dacă bem alcool, să bem şi un pahar de apă lângă.

Iar opţiunile fără alcool sunt întotdeauna de luat în seamă: berea sau cocktailurile fără alcool sunt la fel de bune. În orice caz, este important ca șoferii să acorde organismului suficient timp ca să se refacă în ziua următoare consumului de alcool.

Codul rutier spune că nu ne putem urca la volan dacă am consumat fie și o bere

Codul rutier stipulează că nu ne putem urca la volan dacă am consumat chiar şi o bere. Şoferii care încalcă această lege pot primi sancţiuni stricte. Conform legislației rutiere, în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentrația de alcool depistată, fapta se poate încadra la contravenţie sau infracţiune, în funcție de care decurg și sancțiunile. Alcooolul afectează timpii de reacție, coordonarea, vederea și capacitatea de judecată.