Estetica dentară: ce presupune și cum te ajută să-ți îmbunătățești stima de sine

Estetica dentară: ce presupune și cum te ajută să-ți îmbunătățești stima de sine sursa: Freepik

Procedurile efectuate în cabinetele stomatologice au evoluat foarte mult în ultimii ani. Pacienții nu mai merg la medicul dentist doar pentru a trata diverse probleme de sănătate orală, ci și pentru a-și îmbunătăți aspectul zâmbetului.

Estetica dentară este una dintre cele mai avansate specialități ale stomatologiei și presupune diverse tratamente, de la cele ortodontice la cele de albire, totul pentru a avea dinți aliniați și mai strălucitori. Descoperă mai jos ce presupun procedurile de estetică dentară și cum pot acestea ajuta la îmbunătățirea stimei de sine.

Care este relația între stima de sine și estetica dentară

Zâmbetul este unul dintre primele lucruri remarcate la o persoană și are un impact puternic asupra sănătății și stării de dispoziție. Astfel, zâmbetul are efecte pozitive pentru noi înșine, cât și asupra celor din jurul nostru, în sensul în care poate să contribuie la îmbunătățirea relațiilor sociale și personale. Zâmbetul stimulează producția de dopamină, endorfine și serotonină, hormoni care relaxează corpul prin diminuarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Atunci când zâmbești, te simți automat mai bine. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, relațiile sociale sunt îmbunătățite în sensul în care, atunci când zâmbești, ceilalți te tratează diferit, pentru că te percep ca fiind mai atractiv, relaxat și încrezător. Acestea sunt, de altfel, concluziile mai multor studii științifice efectuate de-a lungul timpului.

Care sunt problemele care pot afecta zâmbetul?

Numeroase probleme de sănătate orală pot face anumite persoane să se simtă jenate să zâmbească, iar printre cele mai frecvente se numără:

  • dinții îngălbeniți sau pătați
  • dinții lipsă
  • poziționarea incorectă a dinților
  • halitoza

Aceste probleme pot face ca persoana respectivă să fie nesigură de ea, afectându-i stima de sine și capacitatea de a relaționa cu ceilalți.

 

Procedurile de estetică, de la implant la coroane, de la tratamentul cu fatete dentare la cel de albire sunt metode eficiente de a obține un zâmbet frumos. Medicul dentist este specialistul care te poate ajuta în acest sens. După o evaluare a stării de sănătate orale îți poate spune cand ai nevoie de coroane dentare, de implanturi sau dacă este recomandat un tratament de albire.

Care sunt principalele tratamente de estetică dentară

Tratamentele de estetică dentară au ca scop modificarea poziției, formei, dimensiunii și culorii dinților, prin proceduri mai mult sau mai puțin invazive. Uneori, aceste tehnici pot fi combinate, în funcție de caz. Printre procedurile de estetică dentară cel mai frecvent folosite se numără cele prezentate mai jos.

Albirea dinților

Acest tratament permite albirea cu câteva tonuri a dinților care și-au pierdut nuanța naturală din cauza înaintării în vârstă, a fumatului sau a consumului de alimente și băuturi puternic pigmentate, ca ceaiul negru, cafeaua ori vinul roșu. Medicul va folosi o lampă cu lumină rece și un gel de albire pentru acest tratament minim invaziv, care are rezultate vizibile în scurt timp.

Tratamentul ortodontic

Acesta are ca scop alinierea dinților și tratarea malocluziilor, pentru a obține un zâmbet frumos. Aparatele dentare pot fi fixe sau mobile, vizibile sau transparente, iar tratamentul poate dura de la câteva luni la peste doi ani, în funcție de caz.

Fațetele dentare

Acestea fac posibilă corectarea poziției, culorii și mărimii dinților. Ele sunt plăcuțe subțiri din compozit sau porțelan, care sunt plasate pe partea vizibilă a dintelui. Procedura este minim invazivă și oferă rezultate instantanee.

Implantologia dentara

Implantul dentar este util în cazul dinților pierduți sau al celor care sunt atât de deteriorați încât nu mai pot fi salvați. Procedura constă în introducerea în maxilar, pe cale chirurgicală, a unui șurub, pe care, după fenomenul de osteointegrare, vor fi fixate un bont și o coroană, o punte sau o proteză, în funcție de caz. Dincolo de latura estetică, implantul ajută la redarea aspectului și funcționalității dintelui original.

 

Medicii recomandă, înainte de preocupările legate de aspectul estetic, să pui sănătatea orală pe primul loc. O bună igienă orală și controalele stomatologice regulate sunt măsurile de bază pentru a avea dinți și gingii sănătoase și un zâmbet mai frumos.