Este Roger Stone piatra de moară de gâtul lui Trump?

Este Roger Stone piatra de moară de gâtul lui Trump?

Punerea sub acuzare a confidentului lui Trump, Roger Stone, de către Procurorul Special Robert Mueller a făcut presa anti-Trump să exulte, iar pe Democrați să exclame: „Se vede complicitatea cu Rusia”. Așa să fie?

Rechizitoriul prin care Roger Stone a fost trimis în judecată dezvăluie ruptura dintre acesta și doi foști asociați, cu care acesta a lucrat în timpul campaniei prezidențiale. Ruptura s-a adâncit în timpul anchetei privind eventuala complicitate a lui Trump cu Rusia.

Cei doi, Jerome Corsi și Randy Credico, au anunțat că vor depune mărturie împotriva lui Stone la proces.

Stone a fost pus sub acuzare vineri pentru că ar fi mințit Congresul în privința „interacțiunilor” sale cu Corsi și Credico, ambii membri ai echipei de campanie a lui Trump, în legătură cu subiectul WikiLeaks, grupul care a dat publicității e-mail-uri piratate ale lui John Podesta, șeful echipei de campanie electorală a lui Hillary Clinton.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stone este acuzat și de influențarea martorilor, în legătură cu Credico, și de obstrucționarea anchetei Comisiei de Informații a Congresului privind amestecul Rusiei în campania electorală din 2016.

Nicio legătură cu Rusia

Stone, care a debutat în politică lucrând pentru campania lui Richard Nixon, nu este acuzat de complicitate cu WikiLeaks sau cu Rusia, nici măcar că ar fi știut dinainte că WikiLeaks va publica e-mail-urile lui Podesta și ale Comitetului Național Democratic (CND), forumul de conducere al Partidului Democrat. Procurorii par să fie interesați de discuțiile pe care Stone le-a avut cu membrii echipei de campanie a lui Trump în legătură cu WikiLeaks.

Stone, Corsi și Credico au dat declarații contradictorii în legătură cu discuțiile pe care le-au avut despre WikiLeaks în campanie. Stone susține că Randy Credico, un activist de stânga, a fost sursa sa de informații în legătură cu intenția WikiLeaks de a publica materiale compromițătoare despre Hillary Clinton. Credico a negat acest lucru, deși există SMS-uri care dovedesc că el îl ținea la curent pe Stone cu planurile WikiLeaks.

Procurorul Special Robert Muelles suspectează și că Jerome Corsi ar fi fost și el o verigă de legătură între Stone și WikiLeaks.

Pentru a înțelege acest păienjeniș, de care poate depinde soarta viitoare a lui Donald Trump, vă prezentăm o cronologie a evenimentelor, realizată de site-ul de investigații american Daily Caller.

 

„Amicul de la ambasadă”

21 martie 2016: Hackeri bănuiți că ar lucra pentru serviciile secrete ruse piratează contul de Gmail al lui John Podesta.

12 iunie 2016: Julian Assange dezvăluie că grupul său, WikiLeaks, intenționează să publice informații despre Clinton. „Avem informații proaspete despre Hillary Clinton... Avem e-mailuri pe care le vom publica”, a spus Assange la ITV.

Iunie/iulie 2016: Potrivit rechizitoriului din 25 ianuarie 2019 al lui Robert Mueller, Stone, apropiat al lui Trump, i-ar fi spus unui membru din echipa de campanie că are „informații că documentele (WikiLeaks– n.r.) vor fi devastatoare pentru campania lui Clinton”. Stone neagă că a avut vreo legătură cu Assange. l 22 iulie 2016: WikiLeaks dă publicității aproape 20.000 de e-mailuri piratate ale CND. Un „important oficial al echipei de campanie a lui Trump” ar fi fost îndrumat să-l contacteze pe Stone „în legătură cu noi dezvăluiri” ale WikiLeaks, susține rechizitoriul lui Mueller.

25 iulie 2016: Un asociat al lui Stone, Charles Ortel, îi „forwardează” acestuia un e-mail de la reporterul Fox News, James Rosen care afirma: „Mi s-a spus că WikiLeaks va publica o enormă cantitate de e-mail-uri ale HRC (echipa Hillary Rodham Clinton) despre FC (Fundația Clinton) în septembrie”. După ce a primit mail-ul, Stone l-ar fi contactat pe Corsi, sugerându-i „să meargă la Assange, la ambasada Ecuadorului din Londra și să pună mâna pe e-mail-uri”, arată rechizitoriul lui Mueller. Corsi i-a „forwardat” mail-ul lui Ted Malloch, un profesor britanic, care l-a sprijinit pe Trump

29 iulie 2016: Assange a spus la CNN: „Avem și mai multă marfă despre echipa lui Hillary Clinton.”

31 iulie 2016: Stone i-a trimis un mail lui Corsi cu trei sugestii pentru Maloch care ar fi putut fi în folosul lui Trump. „Malloch ar trebui să se vadă cu Assange”, a scris Stone. Roger Stone a declarat pentru Dailly Caller că la vremea respectivă credea că Malloch ar putea avea un canal de comunicare cu Assange, deoarece la prima întâlnire a sa cu Malloch (la care a participat și Corsi), britanicul lăsase să se înțeleagă că îl cunoaște pe patronul WikiLeaks. Acum, Stone e convins că Malloch a dorit doar să-și dea importanță și că nu îl cunoștea pe Assange.

 

Kriptonită pentru Hillary

2 august 2016: Corsi i-a trimis lui Stone un e-mail: „Amicul din ambasadă plănuiește alte două «depuneri». Una la scurt timp după ce revin. A doua în octombrie. Impactul e plănuit să fie foarte distrugător”, i-a scris Corsi despre Assange, adăugând: „E momentul să lăsăm ca Podesta să fie mai mult expus ca fiind în pat cu dușmanul, dacă nu vrea să o lase baltă pe HRC. Acesta pare jocul pe care hackerii îl fac acum.” Corsi a afirmat că își formase propria sa teorie, potrivit căreia WikiLeaks avea e-mail-urile lui Podesta și că le spusese această teorie și altor asociați, inclusiv lui Stone. Dar Stone susține că nu a interpretat acest email ca afirmând că WikiLeaks avea mesajele lui Podesta.

8 august 2016: Stone le-a spus mai multor Republicani cu ocazia unui eveniment din Florida: „Am comunicat cu Assange. Cred că următoarea tranșă a documentelor sale este despre Fundația Clinton, dar nu există nici un indiciu despre ce ar putea fi surpriza din octombrie.” Ulterior, Stone a spus că se referea la pontul primit prin e-mail de la Rosen.

9 august 2016: „Stone este un mincinos”, a scris Assange într-un mesaj privat pe Twitter, dat publicității în 2017, referindu-se la afirmația de mai sus. Assange a repetat că nu a avut nici o legătură cu Stone.

12 august 2016: Într-un interviu, Stone a declarat că „a comunicat cu Assange” dar „nu are libertatea să spună despre ce”.

19 august 2016: Credico i-a trimis un SMS lui Stone: „Îl voi avea pe Julian Assange în emisiunea mea (la radio) joia viitoare. l 21 august 2016: Stone a postat un mesaj pe Twitter: „Aveți încredere în mine, în curând îi vine rândul lui Podesta.” Podesta și alții au afirmat că acest mesaj ar dovedi că Stone avea cunoștință de publicarea de către WikiLeaks a e-mail-urilor sale, două luni mai târziu. Stone susține însă că nu la e-mail-urile publicate de WikiLeaks se referea, ci la o discuție pe care o avusese cu Corsi, care investigase activitățile comerciale ale lui John Podesta și ale fratelui său, Tony.

27 august 2016: Credico îi trimite un SMS lui Stone: „Julian Assange are kriptonită pentru Hillary”. Kriptonita era substanța care distrugea puterea lui Superman.

31 august 2016: Corsi îi trimite lui Stone un raport de 9 pagini despre frații Podesta și legăturile lor. Corsi susține că i-a declarat lui Mueller că a scris raportul pentru a „acoperi” mesajul pe Twitter al lui Stone din urmă cu zece zile. Corsi, care a primit imunitate pentru a face declarații, nu a declarat dacă a scris raportul la cererea lui Stone.

18-19 septembrie 2016: Stone i-a cerut lui Credico să îi trimită un mesaj lui Assange. Era vorba de un articol despre Clinton, iar Stone voia să știe dacă Assange nu are vreun e-mail al lui Hillary pe această temă.

20 septembrie 2016: Credico i-a răspuns lui Stone că „i-a forwardat solicitarea unui prieten, care este avocat al lui Assange”, arată rechizitoriul. Acest schimb de mesaje contrazice afirmația lui Credico că nu ar cunoaște nici un avocat al lui Assange.

30 septembrie 2016: Credico postează pe Facebook o imagine cu el în fața ambasadei Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat Assange.

 

„Lui Assange i-a fost frică să nu-l ucidă”

1 octombrie 2016 (sâmbătă): „Vești mari miercuri”, i-a scris Credico lui Stone. „Campania lui Hillary va muri săptămâna asta.”

2 octombrie 2016 (duminică): „Hillary Clinton e terminată miercuri”, scrie Stone pe Twitter. WikiLeaks anulează o conferință de presă a lui Assange, invocând temeri privind securitatea acestuia. Stone îi scrie lui Credico: „Assange dă înapoi?”

3 octombrie 2016 (luni): Credico îi răspunde lui Stone: „Nu știu. Cred că este pentru mâine.” Stone scrie pe Twitter: „Am încredere totală că WikiLeaks și eroul meu Julian Assange îi vor lumina pe americani în curând.” Credico îi scrie prin SMS lui Stone că informațiile vor fi date publicității marți. „Este atâta marfă acolo!”

4 octombrie 2016 (marți): Assange susține o conferință de presă și anunță că WikiLeaks va publica documentele înainte de alegeri. El adaugă că ținta nu este Clinton. Stone îi scrie strategului lui Trump, Steve Bannon: „Ce a fost asta?” Bannon îi răspunde: „Frică. Crede că îl vor ucide și că poliția din Londra va închide ochii.”

7 octombrie 2016: WikiLeaks publică prima tranșă de mail-uri ale lui Podesta.

11 octombrie 2016: Podesta îl acuză pe Stone că știa despre dezvălurile WikiLeaks. Stone respinge afirmația lui Podesta și pentru prima oară spune la televiziunea CBS că are o legătură cu Assange: „Am un canal de comunicare cu Assange, un bun prieten comun.”

26 septembrie 2017: Stone apare în fața comisiei de informații a Congresului și refuză să dezvăluie identitatea prietenului comun cu Assange.

13 octombrie 2017: Stone spune în privat Comisiei că prietenul comun este Credico.

21 martie 2018: Credico neagă la MSNBC că este sursa lui Stone: „Cu siguranță nu am transmis nici o informație de la Assange lui Stone”.

13 iulie 2018: Mueller pune sub acuzare 12 ofițeri ruși GRU pentru piraterie cibernetică și publicarea mesajelor CND.

8 august 2018: Mueller îl citează pe Credico.

28 august 2018: Mueller îl citează pe Corsi.

7 septembrie 2018: Credico depune mărturie în fața juraților lui Mueller.

19 octombrie 2018: Realizatorul de film David Lugo, care a lucrat cu Corsi și Credico, a depus mărturie în fața juraților lui Mueller că Credico i-a declarat pe 12 mai 2017 că el era legătura dintre Stone și WikiLeaks.

2 noiembrie 2018: Tyler Nixon, un avocat care a lucrat pentru Stone a depus mărturie că la jumătatea lui noiembrie 2017, la o cină, Credico a recunoscut că el era legătura dintre Stone și Assange.

9 noiembrie 2018: A doua mărturie a lui Corsi în fața lui Mueller. După câteva zile spune că a fost informat că va fi acuzat.

14 noiembrie 2018: Mueller îi oferă lui Corsi o înțelegere, acesta trebuind să pledeze vinovat privind conținutul schimbului de mail-uri referitoare la Assange. Corsi a declarat că a respins înțelegerea.

Noiembrie 2018: Corsi publică cartea „Nu mai tac”, dezvăluind legăturile sale cu Mueller în timpul anchetei.

25 ianuarie 2019: Stone este trimis în judecată pentru șapte capete de acuzare. Majoritatea sunt legate de mărturia sa în Comisia de Informații a Congresului. Stone a respins toate acuzațiile a declarat că va pleda nevinovat la proces.