SUA au dovada că Rusia pregătește o potențială invazie a Ucrainei. Este alerta momentului!

SUA au dovada că Rusia pregătește o potențială invazie a Ucrainei. Este alerta momentului!Sursa foto: EWVZ

SUA au împărtășit informații, inclusiv hărți, în care arată o acumulare de trupe rusești care se pregătesc pentru o invazie în Ucraina din mai multe locații.

Mii de trupe rusești s-au adunat în apropiere de granița cu Ucraina în ultimele zile în apropierea zonelor controlate de separatiști sprijiniţi de Rusia. Aceste informații au fost transmise unor membri NATO în ultima săptămână.

Oficialii americani au împărtășit informații cu aliații care avertizează asupra unei posibile incursiuni rusești, potrivit rapoartelor New York Times, afirmând că „situaţia este luată în serios și Statele Unite nu cred că este doar o cacealma”.

Posibila invazie rusă a Ucrainei?

Informația prezintă un scenariu în care trupele ar trece în Ucraina din Crimeea, granița cu Rusia și prin Belarus, cu aproximativ 100 de grupuri tactice de batalion cu aproximativ 100.000 de soldați. O desfășurate pe teren accidentat și în condiții de îngheț care acoperă un teritoriu întins și pregătit pentru o ocupație potențial prelungită.

De asemenea, Bloomberg a raportat că Moscova „a chemat zeci de mii de rezerviști ca în vremurile post-sovietice”, care ar fi probabil folosiți „pentru a securiza teritoriul într-o fază ulterioară”, citând două surse anonime.

Putin a negat orice intenție de a invada, dar a salutat alarma ca dovadă că acțiunile sale au atras atenția SUA și a aliaților săi, pe care i-a acuzat că nu a luat în serios „liniile roșii” ale Rusiei asupra Ucrainei.

Șeful agenției de informații pentru apărare a Ucrainei a declarat sâmbătă pentru Military Times Rusia plănuiește un atac la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, care ar implica probabil „atacuri aeriene, artilerie și atacuri cu blindaje”, urmate de atacuri aeriene și amfibii și o incursiune terestră mai mică prin Belarusul vecin.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat luna aceasta: „Nu pot vorbi despre intențiile Rusiei. Nu știm care sunt”. Un înalt oficial al administrației a declarat că SUA, sub conducerea lui Biden, a demonstrat că este dispusă să folosească o serie de instrumente pentru a aborda acțiunile dăunătoare ale Rusiei și că vor continua să facă acest lucru. Casa Albă a spus că nu are alte comentarii.

100.000 de trupe rusești  Cam atât se crede că sunt la granița cu Ucraina

„Vedem o concentrare neobișnuită de trupe și știm că Rusia a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capacități militare înainte pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre recenta acumulare de trupe. La rândul său, Moscova a respins astfel de preocupări drept „ alarmiste”.

Pentru Putin, Ucraina este o treabă nefinalizată după anexarea Crimeei în 2014. El vede Ucraina ca parte a Rusiei și se frământă cu Occidentul, în special cu angajamentul său militar în curs de dezvoltare cu NATO. Deși a spus că nu dorește un război, într-un discurs de săptămâna trecută, el a declarat că scopul său este să țină SUA și aliații săi pe jar  pentru „cât mai mult timp posibil, astfel încât nimeni să nu-și bage în cap să provoace un conflict”.  El a criticat SUA și alții pentru extinderea infrastructurii militare în Ucraina și intensificarea misiunilor navale în Marea Neagră și a zborurilor cu avioane de război de-a lungul granițelor Rusiei.

Oficialii ruși au spus că vor să vadă cum NATO va opri cooperarea în extindere cu Ucraina

Au existat, de asemenea, unele discuții despre un nou summit între Putin și președintele american Joe Biden pentru a calma tensiunile.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a vizitat Washingtonul săptămâna trecută și a cerut Pentagonului mai mult ajutor pentru apărarea spațiului aerian și a coastei țării. Ministrul de externe al Ucrainei a călătorit și el la Bruxelles săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins o astfel de discuție duminică, spunând că „această isterie se construiește artificial”. „Cei care ne acuză de un fel de activitate militară neobișnuită pe propriul nostru teritoriu își trimit ei înșiși forțele armate de peste ocean. Mă refer la Statele Unite ale Americii. Nu este foarte logic și nici foarte decent”, a declarat el la televiziunea de stat.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au explodat în 2014, când Moscova a anexat Peninsula Crimeea și a susținut o rebeliune separatistă în estul țării. Acest lucru a declanșat sancțiuni mari americane și europene, dar conflictul a continuat, ucigând aproximativ 14.000 de oameni în estul Ucrainei.

Avertismentele SUA cu privire la o potențială invazie sunt văzute la Moscova ca un semn că Washingtonul – cel puțin până acum – nu are nicio intenție de a face compromisuri și adună unitatea transatlantică împotriva Rusiei.  „SUA pun bazele unui răspuns unificat de sancțiuni”, a declarat Dmitri Suslov, expert în relațiile Rusiei cu SUA și Europa, relatează warisboring.