Putin nu se lasă. Forțele separatiste din Ucraina folosesc armament rusesc

Putin nu se lasă. Forțele separatiste din Ucraina folosesc armament rusesc Sursa: Arhiva EVZ

Majoritatea muniției și aproape toate armele folosite de forțele separatiste ucrainene au fost produse în ceea ce este cunoaștem ca Rusia, potrivit unui studiu detaliat de urmărire a armelor. Kievul și susținătorii săi occidentali au acuzat multă vreme Moscova că a transferat arme către forțele din estul Ucrainei, alimentând un conflict care a ucis peste 13.000 de oameni începând cu 2014.

Rusia susține forțele separatiste ucrainene

Analizele anterioare ale sprijinului Rusiei pentru formațiunile armate din estul Ucrainei s-au bazat pe fotografii și videoclipuri primite de la diferite surse și pe informațiile guvernamentale. Însă, studiul care a durat trei ani de zile oferă o imagine mai clară a transferurilor de arme, datorită documentației criminalistice a munițiilor și a echipamentelor militare recuperate de pe câmpul de luptă.

„Dovezile confirmă că fabricile din ceea ce este astăzi Federația Rusă au produs cea mai mare parte a muniției milițiilor și aproape toate armele acestora, de la puști de asalt și puști de precizie, lansatoare de grenade, muniții ghidate cu precizie și mine antitanc până la arme antitanc", au spus cercetătorii de la Conflict Armament Research, din Berlin.

Cercetătorii au examinat mii de cartușe de muniție și 43 de arme pentru a ajunge la concluzia că aproape toate armele provin din Rusia, în unele cazuri fiind fabricate în timpul Uniunii Sovietice, dar fiind și produse într-o proporție semnificativă după dizolvarea U.R.S.S. Studiul a constatat că mai multe tipuri de lansatoare de grenade, puști și mine terestre nu au fost niciodată folosite de armata ucraineană, sugerând că multe arme nu au fost capturate de forțele separatiste, ca mai apoi să fie folosite pe câmpul de luptă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce puștile Kalashnikov folosite de grupurile de miliție de pe tot globul sunt adesea asamblate din părți ale mai multor arme, cercetătorii au descoperit că o „proporție mare” de arme folosite de milițiile din estul Ucrainei poartă numere de serie identice. „Lipsa amestecării componentelor sugerează un lanț scurt de custodie între punctul în care armele au părăsit o unitate de producție sau un inventar militar și utilizarea de către formațiunile armate care operează” în estul Ucrainei.

Încălcarea embargoului Uniunii Europene

Ancheta a scos în evidență și ștergerea sistematică a semnelor de identificare primare de pe anumite arme, cum ar fi lansatoarele de rachete. „Este probabil ca părțile să fi înlăturat mărcile fie pentru a ascunde dovezi ale punctului precis de deturnare, fie pentru a masca țara de fabricație”, se arată în raport.

Studiul a urmărit componente ale vehiculelor aeriene fără pilot fabricate în Rusia și a concluzionat că „milițiile desfășoară o flotă de drone de fabricație rusă în Ucraina”. De asemenea, entitățile rusești au putut achiziționa componente fabricate în Marea Britanie, Cehia, Franța, Germania, Spania și SUA pentru drone, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra sectorului de apărare rus.

„În ciuda embargoului asupra armelor UE din 2014 asupra Federației Ruse, tehnologia cheie produsă de UE și-a făcut loc astfel în dronele militare rusești”, se arată în raport. „Investigația indică faptul că o lipsă generală de claritate în ceea ce privește utilizarea finală sau utilizatorul final al componentelor, precum și cerințele de licențiere pentru componentele cu dublă utilizare, pot facilita exportul de componente fabricate în UE pentru fabricarea de UAV-uri militare rusești”, se arată în studiu.