Evenimentul Zilei > Politica > Eșecul de la Vila Lac: Dăncilă și Tăriceanu nu au reușit să îngroape securea războiului. Culisele unui schimb de focuri
Eșecul de la Vila Lac: Dăncilă și Tăriceanu nu au reușit să îngroape securea războiului. Culisele unui schimb de focuri

Eșecul de la Vila Lac: Dăncilă și Tăriceanu nu au reușit să îngroape securea războiului. Culisele unui schimb de focuri

Negocierile de la Vila Lac au eșuat lamentabil, miercuri seara, potrivit surselor „Evenimentului zilei”, PSD și ALDE nereușind să-și soluționeze problemele, de-a lungul a nu mai puțin de trei ore, în pofida faptului că, la finalul ședinței conducerii coaliției, socialdemocrații au emis un comunicat de presă în care lăsau să se înțeleagă că securea războiului a fost definitiv îngropată.

Anunțul oficial al PSD a fost contrazis de un comunicat oficial al ALDE, Tăriceanu și liderii din jurul acestuia susținând că doresc, în continuare, o amplă restructurare a Guvernului, în timp ce Viorica Dăncilă și baronii nici nu vor să audă de așa ceva, dorind doar o serie de remanieri.

Ciocniri nocturne

Potrivit surselor EVZ, Tăriceanu și ceilalți lideri din conducerea ALDE vor convoca o ședință, săptămâna viitoare, în care vor analiza oportunitatea ieșirii de la guvernare în toamnă. De partea cealaltă a baricadei, Viorica Dăncilă a încercat să-l momească pe Tăriceanu cu o serie de 10 măsuri legislative, care ar urma să ajungă în Parlament în cursul săptămânii viitoare și care ar trebui să satisfacă solicitările ALDE vizând modificarea programului de guvernare. Delegația ALDE – Tăriceanu, Varujan Voganian și Norica Nicolai – au taxat măsurile drept periferice și insuficiente.

Renunțarea la amnistie și grațiere

Finalmente, Dăncilă și Tăriceanu au fost de acord cu un singur lucru: decizia retragerii controversatului proiect privind amnistia și grațierea, pe care tot PSD și ALDE l-au elaborat, la începutul lui 2017, imediat după retragerea OUG 13. În rest, Dăncilă rămâne prezidențiabila PSD – în pofida nemulțumirii lui Tăriceanu – și ține cu dinții de proiectul remanierilor, excluzând categoric scenariul restructurării guvernamentale.

La finalul ședinței, PSD a anunțat, printr-un comunicat, că liderii coaliției au decis să respingă în Parlament proiectul de lege privind amnistia și grațierea, aflat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. „În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat şi agenda publică”, se arată în comunicat.