Escrocheria care te lasă fără banii din cont. Ce este metoda IBAN Swap și cum funcționează

Escrocheria care te lasă fără banii din cont. Ce este metoda IBAN Swap și cum funcționeazăCarduri bancare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Escrocii au pus la cale o nouă modalitate prin care vă pot lăsa fără economiile din conturile bancare. Este vorba de metoda IBAN Swap prin care clienții primesc un email cum că ar avea de plătit urgent o factură restantă.

Prin metoda IBAN Swap, infractorii cibernetici se folosesc de numele unor bănci pentru a obține datele personale și detaliile bancare ale victimei

Cum te poți proteja de metoda IBAN Swap

Cu toate că mailurile pot părea credibile, escrocii atașează mesajului un document iar utilizatorii sunt tentați să-l descarce. De fapt, documentul respectiv este un program malware care se instalează automat în calculatorul victimei. Odată ce programul a fost instalat infractorul își poate duce la bun sfârșit planul.

Prin acest sistem de tip malware, pirații internetului pot înlocui datele beneficiarului unei plăți. Adică, în momentul în care utilizatorul va folosi aplicația bancară pentru a face o plată, programul instalat va schimba contul destinatarului, fără ca victima să fie anunțată în prealabil.

În mod evident banii vor ajunge în conturile infractorilor. Prin urmare, experții în securitate cibernetică recomandă să nu dați curs acestor email-uri suspecte și mai ales să nu descărcați fișierele atașate.

Sursă: Stevanovicigor | Dreamstime.com Hackeri, data confidențiale.

Sursă: Stevanovicigor | Dreamstime.com

Metoda Vising

Totodată, reamintim că instituțiile publice sau bancare nu solicită niciodată date precum PIN-ul bancar sau codul de securitate de pe spatele cardului. De asemenea, experții recomandă să nu acceptați niciodată bani din partea necunoscuților. Chiar dacă vă propun livrarea diverselor sume în conturile personale.

La mijloc ar putea fi vorba de o înscenare prin care hackerii vă colectează datele de identificare. Inventivitatea tâlharilor nu se oprește doar la cele rezumate mai sus. Inspectoratul General de Poliție a demascat la începutul lunii octombrie o altă escrocherie și anume Vising.

Pe scurt, diferite persoane se dau angajați ai băncilor, firmelor de creditare sau ai unor entități private pentru a obține datele victimei. Odată colectate datele respective infractorii sparg conturile și îi lasă fără venituri.

„Vishingul (voice phishing) este o metodă de înşelăciune prin care autorii apelează şi poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate şi pretind a fi reprezentanţi ai unor entităţi private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obţin date personale sau informaţii financiare de la persoanele vătămate”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).