Noi aplicaţii cu malware, descoperite în Play Store. Pericolul la care sunt expuși utilizatorii

Noi aplicaţii cu malware, descoperite în Play Store. Pericolul la care sunt expuși utilizatorii Sursă: Sasinparaksa | Dreamstime.com

Dezvoltatorii de aplicaţii pentru Android au adăugat aplicaţii care conţin componente ascunse. Telefoanele utilizatorilor ajung să meargă mai greu, iar datele lor sunt furate.

Dezvoltatorii de aplicaţii pentru Android continuă să depăşească securitatea Google şi să strecoare aplicaţii care conţin componente ascunse, înşelând utilizatorii înainte ca gigantul american le poată șterge.

McAfee a descoperit nu mai puţin de 16 aplicaţii de tip „clicker” în magazinul oficial pentru Android, aplicaţii care adus bani dezvoltatorilor, chiar dacă nu sunt permise.

Aplicaţiile în cauză încarcă reclame ascunse de ochii utilizatorilor şi dau automat click pe acestea pentru a genera venituri. Telefoanele utilizatorilor ajung să meargă mai greu şi să consume mai multe date. Ele promit rezolvarea unor probleme de funcţionare şi optimizarea rulării smartphone-urilor cu Android, mai exact „ad blockers”, dar totul este o înșelăciune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Suttipun Degad | Dreamstime.com

McAfee a găsit deja peste 20 de milioane de instalări, ceea ce înseamnă că un mare număr de utilizatori au căzut în capcana dezvoltatorilor. Google a eliminat cele 16 aplicaţii din Play Store după ce a fost notificat de McAfee. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, potrivit News.

Mesajul transmis de Google

Google tocmai a interzis trei aplicații Android periculoase din Magazinul său Play. Cercetătorii de la Kaspersky au descoperit că aplicațiile Magazinului Google Play – numite Style Message, Blood Pressure App și Camera PDF Scanner – au fost ascunse în spatele lor infamul malware Joker. Dacă ai conectat cardul de credit la alte aplicaţii de pe telefon, riști să pierzi toți banii.

„Infamul malware Joker poate intercepta codurile trimise în mesaje text de pe Google Play, unde escrocii descarcă aplicații legitime din magazin și le adaugă cod rău intenționat și reîncărcându-le în magazin sub un alt nume. Aplicațiile își îndeplinesc scopurile inițiale în majoritatea cazurilor, iar utilizatorul nu va bănui că sunt o sursă de amenințări.

Pentru a ocoli verificarea pe Google Play, troianul monitorizează dacă acesta a fost pus în funcțiune. Sarcina utilă rău intenționată va rămâne inactivă în timp ce aplicația este blocată în etapa de verificare”, a explicat Golovin.