La fel cum au făcut- o în ultimii trei ani, jucătorii Stelei care câștigau Cupa Campionilor Europeni, la Sevilla, în 1986, s-au reunit la Cheile Grădiștei, pentru a celebra evenimentul.

Pentru fiecare dintre noi a fost apogeul carierei. Nu se poate ceva mai frumos pentru un fotbalist. Poate excepție ar face câștigarea Campionatului Mondial”, a sintetizat Ilie Bărbulescu rolul pe care l-a jucat partida cu FC Barcelona.

Nu au ocolit terenul de fotbal

Ajunși la Cheile Grădiștei, marți, Helmuth Duckadam, Tudorel Stoica, Adrian Bumbescu, Mihai Majearu, Lucian Bălan, Marin Radu II, Dumitru Stângaciu și Constantin Pistol au rememorat cu mare plăcere ziua de 7 mai 1986. „Cred că Ion Alecsandrescu, Dumnezeul să-l ierte, a jucat un rol esențial în toată povestea. Era un președinte care cunoștea tot ce mișca în fotbal, erau un fel de Google. Cutreiera toată țara în căutarea talentelor”, a spus Helmuth Duckadam, președintele de imagine al Stelei.

Lucian Bălan și-a exprimat dezamăgirea pentru că Victor Pițurcă, fostul său coechipier, nu a ajuns la întâlnirea tradițională. „Absența lui Pițurcă m-a întristat. Balint și Lăcătuș lipsesc pentru că au meciuri cu formațiile pe care le antrenează. Pițurcă putea să fie lângă noi, așa cum a fost în perioada în care am jucat la Steaua”. Valentin Ceaușescu, un obișnuit al acestor întâlniri, a lipsit și el în acest an.

Fotbalul concret nu putea lipsi de la Cheile Grădiștei, iar marți și ieri, foștii fotbaliști au încins terenul sintetic, jucând împotriva unei formații compuse ad-hoc de câțiva suporteri, dar și contra Naționalei Artiștilor.

La fel ca și în anii trecuți, clubul Steaua nu a fost implicat în sărbătoarea gloriilor „roș-albastre”. E drept, reprezentant a fost Helmuth Duckadam, dar în afara portarului care a apărat toate cele patru lovituri de departajare executate de catalani, nici nu prea mai avea cine să participe, ținând cont că Gigi Becali și Mihai Stoica se află în detenție.

Regele Juan Carlos, interzis de regim

La cea de-a 28-a aniversare a fost prezent și Teoharie Coca-Cosma (foto, alături de Helmuth Duckadam), crainicul care a transmis la la microfonul TVR, dar și la cel al Radio România Actualități, evenimentele de la Sevilla. „Suntem finaliști! Am câștigat Cupa! Cupa Campionilor Europeni este la București”, au fost vorbele care au rămas în istorie.

A fost un meci pe care l-am trăit într-o tensiune fantastică. Comentam și pentru televiziune, și pentru radio. Primisem indicații despre ce pot să spun. Mi se atrăsese atenția să nu vorbesc despre Regele Juan Carlos. La loviturile de departajare a fost apogeul. Emoționat, am spus că suntem finaliști, chiar dacă Steaua câștigase cupa”, a explicat pentru EvZ, Coca-Cosma.