Evenimentul Zilei > International > Erdogan: Pacea din Siria depinde de sprijinul Occidentului acordat Turciei
Erdogan: Pacea din Siria depinde de sprijinul Occidentului acordat Turciei

Erdogan: Pacea din Siria depinde de sprijinul Occidentului acordat Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, şi preşedinte AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare-n.trad.) a publicat în Bloomberg un articol cu ocazia împlinirii a 10 ani de la izbucnirea crizei din Siria. Anterior, Erdoğan amintea că pentru soluţionarea crizei siriene a fost creată Platforma Astana de către Turcia, Rusia şi Iran, dar de această dată atrage atenţia faptul că se referă la coaliţia occidentală condusă de SUA ca fiind cea care va genera o soluţie.

În articol, Erdoğan se adresează noii administraţii SUA şi spune: „Prin respectarea promisiunilor din timpul campaniei electorale, administraţia Biden trebuie să conlucreze cu noi pentru a pune capăt tragediei din Siria şi  pentru a apăra democraţia”.

Apelul lui Erdoğan adresat Occidentului

Susţinând că pacea în Siria este legată de sprijinul pe care Occidentul îl va acorda Turciei, Erdoğan afirmă: „Până la ultima criză de conştiinţă a Occidentului, războiul civil a revenit la statutul de „ştire perimată”. În aceste vremuri în care democraţia, libertăţile şi drepturile omului sunt la modă, acţiunile din Siria vor reprezenta ultima măsură a sincerităţii noastre. Cred că reinstaurarea păcii şi stabilităţii în regiune este legată de sprijinul sincer şi puternic pe care Occidentul îl va acorda Turciei”.

Anterior vorbise despre Platforma Astana

Pentru a pune capăt confruntărilor din Siria, Turcia împreună cu Iranul şi Rusia au creat Platforma Astana. La summit-ul din septembrie 2019, ce s-a desfăşurat la Ankara, Erdoğan a declarat că singura cheie a soluţionării problemei siriene este Platforma Astana, creată de Rusia, Turcia şi Iran.

Erdoğan  a spus atunci: „Suntem întru totul de acord în ceea ce priveşte păstrarea unităţii politice şi integrităţii teritoriale a Siriei, a apărării liniştii pe teren, pentru găsirea unei soluţii durabile în privinţa conflictului. Platforma Astana poate genera soluţii eficiente pentru a putea stinge incendiul din Siria şi reprezintă un demers unic pentru a putea face paşi concreţi cu scopul de a transpune în viată cele menţionate”.

În articolul publicat astăzi în Bloomberg de Erdoğan atrage atenţia faptul că Turcia aşteaptă ajutor din partea Occidentului în politica sa faţă de Siria, după preluarea de către Joe Biden a mandatului de preşedintele al SUA.