Erdogan are Sabia lui Damocles deasupra capului, "Situaţia este extrem de proastă!"

Erdogan are Sabia lui Damocles deasupra capului, "Situaţia este extrem de proastă!"

De fapt, la începutul lunii mai a atins cel mai scăzut punct istoric, deoarece rata de schimb a fost de 7,24 pentru un dolar. Acest lucru creşte şi mai mult povara copleşitoare a datoriei în monedă străină pe care o are sectorul privat.

Turismul, care anul trecut a adus mai bine de 31 de miliarde în ţară, suferă din cauza suspendării zborurilor de mai bine de două luni.

FMI, "ultimul refugiu"

Pentru a nu întrerupe activitatea, Erdogan a optat pentru măsuri ţintite pe timpul epidemiei, cum ar fi impunerea restricțiilor numai în weekenduri.

În faţa acestei imagini sumbre pe care Turcia o prezintă, economiştii estimează că în curând ţara nu va avea o altă opţiune decât să ceară ajutorul FMI.

Ankara a recurs deja la FMI de 19 ori în istoria sa. Dar pentru Erdogan, promotorul suveranităţii naţionale, aşa ceva ar însemna o umilire.

"Va fi ultimul său refugiu. (...). Va epuiza toate celelalte opţiuni înainte de a cere un plan de salvare", apreciază firma de consultanţă Capital Economics.

În prezent, Ankara pariază pe contracte de schimb "swap" - un mecanism de siguranţă care are ca obiectiv evitarea lipsurilor valutare - încheiate cu bănci centrale străine, în special cu cea a SUA. Aşa se explică "ofensiva de seducţie" a Ankarei asupra Washingtonului, mai ales prin trimiterea de echipamente medicale, subliniază Cagaptay.

Erdogan mai are câteva cărţi de jucat

Scăderea preţului petrolului este de aşteptat să reducă presiunea inflaţionistă, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care preconizează o "revenire puternică" a creşterii economiei turceşti în 2021.

Ankara ar putea de asemenea să profite de dorinţa unor companii europene de a aduce mai aproape geografic lanţurile de producţie pentru a câştiga cote de piaţă şi pentru a atrage investiţii.

"Acest lucru creează oportunităţi pentru Turcia. Are salarii mici, forţă de muncă specializată şi livrează mereu produse de calitate în cadrul termenelor stabilite", subliniază Yesilada.

În opinia expertului de la think tankul GlobalSource Partners, punând accent pe calitatea sistemului său de sănătate, Turcia ar putea de asemenea beneficia după pandemie de înflorirea turismului medical.

Potrivit bilanţului oficial, ţara înregistrează un număr redus de decese din cauza Covid-19: circa 4.200 de decese pentru 150.000 de cazuri”.