Erdogan acuză Administrația Biden de complicitate la crime de război în Gaza
- Emanuel Nițulescu
- 11 iulie 2024, 21:44
Washington. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat acuzații grave la adresa președintelui american Joe Biden și a administrației sale, susținând că aceștia sunt complici la crime de război comise de Israel în Gaza. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru publicația "Newsweek", în timpul summitului NATO de la Washington.
Acuzații de crime de război
Erdogan a criticat vehement acțiunile Israelului, afirmând că atacurile asupra civililor, spitalelor și centrelor de ajutor umanitar din Gaza constituie crime de război.
"Administrația SUA ignoră aceste încălcări și oferă Israelului cel mai mare sprijin, devenind astfel complici la aceste crime", a declarat liderul turc, pentru Newsweek.
Președintele Turciei a solicitat sancțiuni internaționale împotriva Israelului pentru încălcarea dreptului internațional. El a ridicat întrebarea despre cine ar trebui să impună aceste sancțiuni, subliniind lipsa de răspunsuri concrete din partea comunității internaționale.
Israelul respinge constant acuzațiile de crime de război
Autoritățile israeliene au respins din nou acuzațiile de crime de război, susținând că atacurile lor sunt îndreptate exclusiv împotriva grupării militante Hamas și că nu vizează civili. Conform autorităților medicale din Gaza, de la începutul conflictului pe 7 octombrie, peste 38.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși.
Turcia, membră NATO,și-a suspendat comerțul cu Israelul și a exprimat sprijin pentru Hamas. Erdogan a criticat țările occidentale pentru sprijinul acordat Israelului și a cerut pedepsirea acestuia de către tribunalele internaționale.
Poziția Turciei în relațiile internaționale
Turcia, deși este membră NATO, nu vede o problemă în interacțiunea cu țările Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) și BRICS. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat acest lucru într-un alt comentariu pentru revista Newsweek.
„Fiind membru al NATO, nu considerăm o problemă interacțiunea cu țările SCO, BRICS, Uniunea Europeană sau Organizația Statelor Turcice”, a spus el. Potrivit lui, „această relație contribuie la pacea mondială”.
Totuși acuzațiile de crime de război ale lui Erdogan marchează un nou episod tensionat în relațiile dintre Turcia și SUA, pe fondul conflictului în curs din Gaza și al poziționărilor divergente privind politica externă.
Liderul turc a adăugat că țara sa se află „într-o poziție unică”, deoarece reușește să rămână un partener de încredere în cooperare cu toate organizațiile.
„Ne menținem și ne consolidăm poziția de partener de încredere în toate structurile în care suntem membri”, a menționat Erdogan.
Anterior, secretarul general al SCO, Zhang Ming, a declarat că Turcia, chiar și în ciuda apartenenței sale la NATO, participă activ la activitățile organizației, care nu vizează alte state. Potrivit lui Zhang Ming, interacțiunea cu partea turcă se bazează pe principiile stabilite în carta organizației, în conformitate cu „spiritul Shanghai”.
În plus, în iunie, ministrul turc de externe Hakan Fidan a raportat că Turcia este interesată de BRICS, despre care consideră că este o platformă importantă de cooperare, care are potențial și oferă altor țări o alternativă